BTC Genap 10 Tahun Sejak 3 Jan 2009

135

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

3 Jan, menandakan ulang tahun yang ke sepuluh sejak penciptaan blok pertama pada blokchain Bitcoin (BTC).

Dikenali dalam istilah yang lebih teknikal sebagai “blok genesis,” blok pertama pada blokchain adalah unik kerana ia – secara logik – tidak mengandungi rujukan kepada mana-mana blok terdahulu, dan sentiasa dikodek ke dalam perisian rangkaian, mewujudkan semua yang diperlukan pembolehubah yang diperlukan untuk membuat blockchain berikutnya.

Sedangkan asas-asas teori Bitcoin telah dibentangkan dengan penerbitan bitmap putih pada 31 Oktober 2008, 3 Januari 2009 mengungkap pelaksanaan praktikal pertama cryptocurrency pertama di dunia – realisasi sistem peer-to-peer dan cryptographically secure untuk berurus niaga dalam wang tunai digital.

Oleh kerana data dari alat Bitcoin Blok Explorer menunjukkan, blok 0 – dikira sebagai blok 1 dalam versi awal dari blockchain – dilombong pada 3 Jan 2009 pada 1:15:05 p.m. EST, dengan ganjaran sebanyak 50 BTC. Hari ini, ganjaran itu bernilai kira-kira $ 191,350, tetapi pada masa itu nilainya tidak dapat dipertimbangkan – Harga dagangan pertama Bitcoin yang pernah direkodkan telah dicatatkan pada 17 Mac 2010, pada bitcoinmarket.com platform dagangan yang tidak berfungsi dengan harga $ 0.003 .

Pencipta cryptocurrency – orang yang masih misteri atau kolektif yang dikenal pasti hanya sebagai Satoshi Nakamoto – menaip kod hexadecimal blok coesis genesis dengan tajuk  yang disulitkan dari 3 Jan 2009, merujuk kepada bailout bank-bank United Kingdom. Apabila diterangkan, pertumpahan rahsia ini kepada konteks ekonomi dan politik yang memberi dorongan untuk ciptaan crypto itu berbunyi seperti berikut:

“The Times 03 / Jan / 2009 Canselor di ambang bailout kedua untuk bank”

Selepas kebangkrapan Lehman Brothers pada 2008 telah menjadi titik kritikal untuk kegawatan ekonomi, kemelesetan global dan, seterusnya, rasional yang kontroversi “terlalu besar untuk gagal” untuk campur tangan negara.

Di tengah-tengah konteks ini, inovasi Nakamoto mencadangkan alternatif yang berani – pertukaran digital yang tidak disintermediasi, tanpa kawalan digital dan menyimpan nilai – kepada sistem penyandang cacat.

Sepuluh tahun yang lalu, misteri yang menimbulkan pencipta Bitcoin tetap tidak dapat ditembusi seperti biasa. Mereka berdua dan  komuniti crypto mula mencoba untuk menentukan identitas Nakamoto seawal Oktober 2011, hanya beberapa bulan setelah tokoh misterius tersebut pertama kali diam.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!