CEBIT ’18: IOTA dan Volkswagen mempersembahkan “Proof Of Concept” untuk Kereta Pintar Autonomi

146

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

IOTA dan Volkswagen mendemosasi Proof-of-Concept (PoC) yang menggunakan sistem Tangle IOTA untuk kereta autonomi di Expo Cebit ’18 di Jerman,11 Jun. PoC membolehkan Volkswagen untuk menggunakan seni bina Tangle IOTA untuk memindahkan kemas kini perisian “over-the-air” sebagai sebahagian daripada sistem kereta “Penyambung Kereta” yang baru.

Tangle adalah berbeza daripada blockchain, kerana ia tidak menggunakan “blok” atau perlombongan, tetapi dibina berdasarkan acyclic graph (DAG), suatu sistem yang teratur secara “topologically” di mana pelbagai jenis urus niaga berjalan pada rantai yang berbeza dalam rangkaian serentak.

Menurut siaran akhbar PoC, visi Volkswagen menggunakan Tangle untuk keselamatan data dan tanpa wayar dalam pembinaan kereta pintarnya yang sedang berkembang. Pakar-pakar industri menjangkakan lebih 250 juta kereta yang bersambung berada di jalan raya menjelang 2020, meningkatkan keperluan untuk kemas kini perisian jarak jauh yang kerap dan akses data telus secara besar-besaran.

Pengumuman berita IOTA baru-baru ini menyatakan bahawa sebagai sebahagian daripada kerjasama dengan Volkswagen, IOTA juga boleh diintegrasikan ke dalam sistem Mobility-as-a-Service (MaaS) pada masa akan datang, sebuah pembangunan yang akan menggunakan “ledger technology” yang diedarkan untuk perancangan perjalanan, tempahan, dan perkhidmatan pembayaran dalam ekosistem kenderaan pintar. Pada Januari tahun ini, Ketua Pegawai Digital Volkswagen (CDO), Johann Jungwirth, menyertai Lembaga Pengawasan Yayasan IOTA, dengan mengatakan bahawa platform IOTA akan “membenarkan peranti yang terhubung secara digital menghantar wang antara satu sama lain dalam bentuk micropayment,” menjadikannya ” berguna “untuk masa depan IoTa. Platform IOTA adalah bebas transaksi, dimana developers nya bersetuju untuk mengoptimalkan infrastruktur micropayment. Pada awal bulan ini, IOTA bekerjasama dengan inisiatif Open Blockchain Initiative (MOBI) untuk industri pengangkutan, di samping gergasi BMW, GM, Ford, dan Renault, serta Bosch, Hyperledger, dan IBM. Pada masa yang sama, selaras dengan kejatuhan pasaran crypto secara keseluruhan, IOTA didagangkan pada $ 1.37, turun 1.28 peratus dalam tempoh 24 jam.

Scenario 1

IOTA mengunakan sistem tangle berbeza dengan blockchain, kelemahan blockchain adalah apabila penggunaan transaksi mencecah bilion, sistem blockchain mula tergendala akibat trafik yang terlalu padat. Malah transaksi Blockchain di”Comfirm” oleh miners. Berbeza dengan IOTA, lebih banyak penggunaan transaksi berlaku lebih laju sistem transaksi di “Comfirm” ini kerana, setiap transaksi akan meng”Comfirm”kan transaksi yang lain. Jika kurang berlaku transaksi maka transaksi akan menjadi perlahan.

Scenario 2

Sistem tangle tidak boleh di “Mining”, hanya boleh dibeli dan didagangkan sahaja, berbeza dengan sistem blockchain, Maka sudah pasti negara-negara miners terbesar seperti China dan Rusia tidak menyukai coin ini.

Rumusan

Walaupun sistem Tangle ini dilihat sebagai teknologi terbaru, namun ada beberapa kelemahan terhadap sistem ini, oleh kerana untuk mengatasi beberapa kelemahan IOTA, maka BYTEBALL dicipta. Saya akan menerangkan tentang IOTA vs ByteBall dalam artikel akan datang.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!