China akan melancarkan yuan digital tahun depan untuk menggantikan wang tunai

27

People’s Bank of China telah mendedahkan rancangan untuk menyediakan mata wang digital yang berdaulat tepat pada waktunya untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022. Pengumuman itu dibuat ketika pandemi Covid-19 telah mempercepat peralihan dari wang kertas.
Percubaan terhad sudah dijalankan di Shenzhen, Suzhou, Chengdu dan Kawasan Baru Xiongan di wilayah utara Hebei, kata gabenor bank pusat itu Yi Gang. Dia memberitahu wartawan bahawa pemerintah China merancang untuk menjalankan ujian rintis di tempat Olimpik, walaupun masih belum ada jadual rasmi untuk pembebasan.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Anggota Majlis Negeri yang tidak disebutkan namanya dengan pengetahuan mengenai projek itu mengatakan kepada Nikkei Asia Review bahawa jika kerajaan berpuas hati dengan hasil ujian tahun ini, mata wang “akan dikeluarkan tahun depan.” Jika tidak, “lebih banyak ujian akan dilakukan tahun depan,” katanya.

Yuan digital akan dihubungkan dengan nombor telefon pintar pemegang, dengan transaksi dilakukan melalui aplikasi. Pengguna akan dapat memindahkan wang antara akaun dengan mengetuk telefon, seperti menukar wang tunai secara fizikal. Mata wang akan menjadi tender sah, sehingga dapat ditukar tanpa memerlukan bank sebagai perantara.

Ukuran transaksi akan terhad berdasarkan pengesahan identiti. Nombor telefon sahaja yang membolehkan hanya transaksi kecil, sementara memberikan bukti identiti atau foto kad debit akan meningkatkan hadnya. Bercakap dengan perwakilan bank secara langsung boleh membiarkan topi itu dikeluarkan sepenuhnya. Kegiatan jenayah yang disyaki akan terbongkar melalui sejarah transaksi.

Menurut Eddie Yue, ketua eksekutif Penguasa Monetari Hong Kong, semakin mudah untuk menggunakan dan mempopulerkan teknologi pembayaran baru sejak kebimbangan coronavirus yang semakin meningkat membuat pengguna lebih memilih mata wang digital daripada wang tunai fizikal.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!