China Bakal Ganti kan Yuan Kertas Dengan Yuan Digital

19

Mantan Presiden Bank of China, Li Lihui, telah mendedahkan pelancaran yuan digital sudah hampir, dan bahawa mata wang digital tersebut dapat menggantikan wang tunai jika empat syarat utama dipenuhi.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Yuan digital bank pusat kini dalam frasa ujian dan menimbulkan kegembiraan di kalangan pengguna internet China. Pencarian mengenai kesan digital yuan dan cryptocurrency secara amnya melambung tinggi sejak kebelakangan ini.

Lihui memberikan ceramah live streaming di People’s News pada 5 Mei dan menjelaskan bahawa tidak seperti WeChat Pay dan Alipay, yuan digital dirancang untuk bebas dari rangkaian atau bank pihak ketiga. Namun, dia mengatakan agar yuan digital menggantikan wang tunai atau penyelesaian pembayaran semasa yang lain, empat syarat utama perlu dipenuhi:

“Sama ada Yuan digital dapat menjadi bentuk mata wang yang dominan dan cara pembayaran arus perdana, bergantung pada apakah ia memiliki kecekapan yang lebih besar, caj transaksi yang lebih rendah, skala ekonomi yang cukup dengan nilai komersial, dan penerimaan orang.”

Bentuk mata wang digital yang berbeza
Li percaya jika mata wang menggunakan teknologi digital, ia boleh disebut mata wang digital. Dia mendefinisikan mata wang digital kepada tiga kategori: mata wang digital yang sah (merujuk kepada Mata Wang Digital Bank Pusat atau CBDC), cryptocurrency berasaskan blockchain, dan mata wang digital institusi yang dipercayai.

Mata wang kripto, seperti Bitcoin direka bentuk untuk tidak dikenali tetapi telus. Yuan digital, menurut Li, juga memungkinkan untuk teknologi yang membenarkan transaksi tanpa nama. Namun, dia menambah bahawa had akan diberikan pada frekuensi dan jumlah yang terlibat dalam transaksi tanpa nama.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Bank of China telah melakukan ujian CBDC di laman web yang berlainan dan ia percaya ia tidak akan menyebabkan inflasi.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!