China Kelihatan Mahu ‘Lari’ dari Mata Wang Kripto?

200

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

China kelihatan sedang merancang untuk menghapuskan semua transaksi mata wang kripto yang masih ada di negara itu dengan penyekatan akses ke laman web di luar negara dan mengeluarkan aplikasi yang berkaitan dari ‘app stores’.

Langkah-langkah itu telah digariskan dalam laporan Ahad oleh Financial News, sebuah penerbitan di bawah Bank Rakyat China, yang mengatakan matlamatnya adalah untuk menghapuskan perdagangan mata wang kripto dan Initial Coin Offering (ICO).

Memetik laporan itu juga, pihak berkuasa akan terus melakukan pengawasan yang ketat dan mampan bagi menghadapi rakyat China yang terus memperdagangkan mata wang kripto pada platform yang dikendalikan di luar jangkauan negara, atau mengambil bahagian dalam ICO.

Selepas melancarkan kempen kesedaran pada tahun lepas, pihak berkuasa sedaya upaya menghapuskan kebanyakan transaksi mata wang kripto di negara itu. Bahagian perdagangan China merosot dari 90 peratus dunia kepada kurang daripada satu peratus, kata laporan itu.

Tindakan keras itu menghantar peniaga-peniaga mata wang kripto China ke platform luar negara yang beroperasi di Hong Kong dan Jepun dan ia sama-sekali di luar jangkauan Beijing. Pergerakan peraturan terbaru tersebut bertujuan untuk memotong akses kepada mereka.

Pengawal selia kewangan akan bekerjasama dengan pengawal selia telekomunikasi untuk menutup laman web dan aplikasi mudah alih yang menawarkan dagangan dalam ICO haram, kata laporan itu. Pengawal selia juga akan mengambil tindakan yang tidak ditentukan terhadap laman web platform perdagangan mata wang kripto asing dan domestik.

Bank Rakyat China juga telah mengarahkan pengendali sistem pembayaran untuk melancarkan kempen ‘pembetulan’ dan memastikan alat mereka tidak digunakan untuk menyalurkan wang ke dalam perdagangan mata wang kripto. Laporan itu menambah amaran kepada mana-mana syarikat di China menyediakan perkhidmatan untuk memudahkan perdagangan. “Ini tidak selari dengan apa yang ditetapkan dalam dasar semasa,” katanya.

Nilai antarabangsa bitcoin dan mata wang kripto lain telah menjunam tahun ini di tengah-tengah kebimbangan mengenai tindakan keras di Asia dan kebimbangan bahawa kenaikan pesat nilai mata wang banyak tahun lalu akan menyebabkan “Bubble”.

Sumber: TheJakartaPost

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!