China Mempercepatkan Penggunaan Blockchain

34

The People’s Bank of China, atau PBoC, Jawatankuasa Teknologi Kewangan mengadakan mesyuarat pertama tahun ini minggu ini. Dalam pertemuan itu, wakil gabenor bank pusat, Fan Yifei, mendesak agar strategi penggunaan blockchain negara dipercepat.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Sina pada 13 Mei, wakil gabenor bank bertemu dengan kedua-dua pegawai PBoC dan ketua syarikat kewangan gabungan mereka. Semasa perbincangan, Fan menekankan pentingnya industri blockchain dan fintech, secara terbuka berusaha untuk memastikan bahawa rancangan adopsi negara akan berjaya dilaksanakan dengan tarikh akhir yang ditetapkan pada tahun 2021.

Digitalisasi ekonomi negara
Fan menekankan perlunya “mempercepat pendigitan” ekonomi China. Mesyuarat itu merangkumi gambaran keseluruhan kajian ilmiah yang menguji pengenalan dasar baru untuk mendorong rancangan pembangunan.

Pegawai menyatakan bahawa perlu mempelajari sistem indeks pembangunan fintech, memantau dinamik dengan teliti, dan membuat penilaian komprehensif untuk membimbing institusi kewangan untuk mempercepat transformasi digital.

Salah satu kesimpulan mesyuarat adalah:

“Perlu untuk memperkuat aplikasi sains dan teknologi pengawalseliaan, menggunakan aktif data besar, kecerdasan buatan, pengkomputeran awan, blockchain, dan teknologi lain untuk memperkuat pembinaan kemampuan pengawasan digital.”

Minat China terhadap teknologi blockchain terus meningkat
Rancangan Pembangunan Fintech memfokuskan pada standardisasi operasi fintech lintas pasaran di China, yang dinyatakan pada bulan Ogos 2019.

Minat China terhadap teknologi blockchain terus meningkat. Sebelum ini pada 4 Mac bahawa wilayah China Hunan menubuhkan zon blockchain wilayah pertamanya di bandar Loudi.

Satu lagi wilayah China, Hainan, bergabung dengan ekosistem blockchain dengan pengumuman platform perkhidmatan kewangan rentas sempadan pada 09 Mei.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!