Coinbase Mengumumkan Perkongsian Bersama Bank Barclays

110

Coinbase telah mendedahkan bahawa ia telah memperoleh akaun bank dengan syarikat perkhidmatan kewangan multinasional yang berpusat di U.K, Barclays. Perkongsian itu terdiri daripada perjanjian pertama yang dicapai antara bank U.K terkemuka dan bursa mata wang kripto.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Coinbase Membuka Akaun Dengan Barclays

Pembukaan akaun dengan Barclays telah dianggap sebagai pencapaian utama oleh Coinbase, yang telah menyifatkan perjanjian itu sebagai perkongsian pertama antara bank U.K utama dan bursa mata wang kripto.

Ketua pegawai eksekutif UK Coinbase, Zeeshan Feroz, menyatakan bahawa “Memiliki pembayaran GBP dalam negeri dengan Barclays mengurangkan kos, meningkatkan pengalaman pelanggan… dan menjadikan transaksi lebih cepat,” tambahnya. “Kami percaya bahawa ini merupakan langkah penting ke arah komitmen kami untuk membuat mata wang kripto boleh diakses oleh semua orang.”

Encik Feroz telah menyatakan bahawa mendapat kata sepakat dengan bank UK merupakan proses yang panjang, dengan Barclays ingin melihat bukti proses anti pencucian wang yang teguh. “Ia adalah industri yang benar-benar baru. Terdapat banyak persefahaman dan pengurusan risiko yang diperlukan,” kata Encik Feroz.

Coinbase Memudahkan Simpanan dan Pengeluaran Fiat untuk Pelanggan U.K

Pengumuman itu datang sejurus selepas Coinbase diberikan lesen e-wang oleh Pihak Berkuasa Perundangan Kewangan UK. Lesen ini memberikan akses Coinbase kepada Skim Pembayaran Lebih Pantas, yang akan menyelaraskan pemprosesan pengeluaran dan mendepositkan mata wang fiat dengan Coinbase untuk pelanggan syarikat di U.K.

Encik Feroz telah menyatakan bahawa Coinbase secara beransur-ansur memperkenalkan perkhidmatan perbankan baru kepada peniaga U.K, menyatakan bahawa “Pelanggan U.K. akan mendapat manfaat daripada pemindahan bank yang lebih cepat, selamat dan lancar. Kami akan memulakan dengan kajian, memberikan sebilangan kecil pengguna institusi akses kepada pembayaran lebih pantas. Dalam minggu-minggu akan datang, kami akan mula melancarkan kepada semua pelanggan U.K., menjadikan pengalaman Coinbase semakin mudah.”

Walaupun perkongsian ini menandakan penerimaan yang semakin meningkat terhadap syarikat-syarikat utama mata wang kripto pada bahagian institusi perbankan arus perdana di U.K, pengumuman itu tiba selepas Jawatankuasa Pilihan Perbendaharaan Britain mendedahkan ia akan melancarkan siasatan ke dalam mata wang kripto dan teknologi pengedaran teragih. Pengerusi Jawatankuasa Perbendaharaan, Nicky Morgan, menyatakan bahawa “Orang ramai semakin menyedari tentang mata wang kripto seperti bitcoin, tetapi mereka mungkin tidak menyedari bahawa pada saat ini tidak dikawal selia di UK, dan tidak ada perlindungan bagi pelabur individu.”

 [ sumber: Bitcoin News, tarikh 19 Mac, ditulis oleh Samuel Haig ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!