Coincheck Menang Lesen Crypto Exchange 12 Bulan Selepas Hack Besaran

290

Pertukaran crypto Jepun Coincheck, yang mengalami hack $ 530 juta pada Januari tahun lepas, kini merupakan entiti berlesen.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Monex Group, firma broker dalam talian Jepun yang memperoleh Coincheck sebanyak $ 33.5 juta berikutan kekejaman cyber itu, hari ini mengumumkan bahawa pertukaran kini telah didaftarkan dengan Biro Kewangan Kanto, di bawah Akta Perkhidmatan Pembayaran negara, berkuatkuasa serta-merta.

Lesen ini telah diluluskan oleh Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) negara, berasaskan sistem pengurusan dan sistem pengurusan risiko Coincheck yang lebih baik dengan “kawalan dalaman konkrit dan perlindungan pelanggan dalam fikiran,” kata Monex.

Berikutan kecurian besar-besaran sekitar 500 juta token NEM pada Januari 2018, FSA telah mengarahkan Coincheck untuk mengukuhkan sistem keselamatannya dan mengemukakan pelan peningkatan pengurusan perniagaan kepada pihak berkuasa. Pada masa itu, pertukaran itu tidak didaftarkan dengan pengawal selia.

Pelanggaran itu juga memaksa Coincheck untuk menggantung perkhidmatannya selama beberapa bulan. Sejak itu, bursa itu telah beroperasi semula dalam operasi. Menjelang November 2018, ia telah mengembalikan perkhidmatan untuk semua cryptos tersenarai pada platformnya.

Sekarang dengan lesen ini, Coincheck menyertai senarai pertumbuhan crypto yang terkawal di negara ini, termasuk gergasi perkhidmatan kewangan SBI Holdings, yang mengendalikan platform berdaftar yang disebut VCTRADE. Coinbase unicorn yang berpangkalan di A.S. sebelum ini mengatakan ia menjangka untuk menjadi berlesen di Jepun pada tahun 2019.

Semua pertukaran crypto di Jepun berada di bawah peraturan pencegahan pengubahan wang haram (AML) dan peraturan pelanggan-pelanggan (KYC) pada April 2017 apabila badan perundangan negara meluluskan Akta Perkhidmatan Pembayaran dan mengakui bitcoin sebagai cara pembayaran undang-undang.

Lebih daripada 160 firma merancang untuk memohon lesen pertukaran crypto, kata FSA pada bulan September, sambil menambah bahawa ia bertujuan untuk meningkatkan tahap kakitangannya untuk mempercepat proses semakan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!