CoinHive CryptoJacking Masih Berluasa

128

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Jumlah tertinggi kejadian yang dicatatkan dalam perisian cryptojacking Coinhive telah berlaku di Brazil. Menurut laporan pihak berkuasa Iran mengenai malware pada tahun 2017, Brazil, negara yang mempunyai kes yang paling dilaporkan, telah dilanda lebih 81,000 kali oleh Coinhive. India menduduki tempat kedua dengan sekitar 29,000, diikuti oleh Indonesia dengan lebih dari 23,000, sementara Iran menjaringkan kira-kira 11,000.

Coinhive, perisian perlombongan cryptocurrency yang melombong Monero (XMR) menyediakan Aplikasi Program Interface (API) kepada pemaju, yang kemudiannya membolehkan pemaju menggunakan sumber CPU pelawat laman web untuk melabur altcoin yang berpusatkan privasi (XMR).

Menurut satu kajian pada bulan Mei, sekitar 300 laman web di seluruh dunia mengandungi kod berniat jahat yang akan membawa kepada peranti yang dijangkiti Coinhive tanpa pengetahuan pengguna. Baru-baru ini, perisian telah dikeluarkan dari League of Legends Philippines, dan polis di Jepun menyelidiki kes cryptojacking dengan Coinhive yang digunakan sebagai perisian jahat. Berkaitan Iran secara khusus, CERTCC mendapati Teheran paling tercemar dengan 606 laporan, diikuti oleh Esfahan dengan 244.

Seperti yang dilaporkan oleh Blocky.my, keseluruhan laporan malware cryptojacking melonjak hampir 500 peratus pada 2018. Menurut pengiraan pada bulan Jun, sekitar 5 peratus daripada jumlah circulating supply Monero telah dilombong menggunakan teknik haram itu.

Walaupun begitu, Coinhive masih dipakai oleh beberapa organisasi bebas global seperti UNICEF , menggunakan cryptojacking dengan alasan mencari dana/derma untuk pembanggunan UNICEF.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!