“Crypto Valley” Melancarkan Pengundian Demokrasi Menggunakan Blockchain

125

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Bandar Zug – Switzerland , akan mengadakan undi perbandaran percubaan blockchain musim panas ini, media tempatan media outlet Swissinfo.ch melaporkan 8 Jun. Acara yang dijadualkan berlangsung antara 25 Jun dan 1 Julai akan dilaporkan sebagai undi perbandaran pertama Switzerland menggunakan blokchain.

Menurut laporan itu, undi percubaan yang akan datang akan melaksanakan sistem ID digital (eID) bandar yang dilancarkan pada November 2017. Sistem ini akan membolehkan rakyat mengundi melalui peranti mudah alih mereka.

Selain mengundi mengenai perkara-perkara perbandaran yang kecil, rakyat juga akan ditanya sama ada sistem eID berasaskan blokchain harus digunakan untuk undi referendum pada masa akan datang. Memandangkan undi akan datang adalah perbicaraan, keputusannya tidak akan mengikat pihak berkuasa bandar, laporan Swissinfo.ch.

 

Setelah dibangunkan “Crypto Valley”, sebuah hab global untuk pengembangan crypto dan blockchain, Bandar Zug telah menjadi salah satu pusat ekosistem utama dunia untuk crypto, blockchain, dan teknologi lega yang diedarkan. “Pada tahun 2016, Zug melancarkan inisiatif menerima Bitcoin (BTC ) sebagai bayaran untuk perkhidmatan perbandaran tertentu.

Terima kasih kepada kehadiran “Crypto Valley” dan dasar bebas cukai negara untuk pelabur crypto, Switzerland dilaporkan sebagai negara yang paling mesra penghalang di Eropah.

Pada 6 Jun, bank Hypothekarbank Lenzburg yang dipegang oleh swasta, menjadi bank pertama di Switzerland untuk menyediakan akaun perniagaan kepada syarikat-syarikat blockchain dan cryptocurrency.

Scenario 1

Munculnya Crypto Valley menjadi bukti mula peperangan perniagaan antara Silicon Valley dan Crypto Valley. Mengikut kadar static semasa walaupun harga pasaran kripto dilanda ombak namun progres syarikat Crypto Valley terus berkembang.

Scenario 2

Apabila munculnya “rival” baru, pasti banyak syarikat-syarikat akan membina jenama & trend/teknologi baru. Jikalau sudah sampai masanya America USA memberikan kuasa Nato nya pada Israel , maka disinilah pengakhiran bagi era Silicon Valley dan bermula new era digital Crypto Valley.

Saranan
Anda harus bijak mengambil peluang, ketahui info-info terkini, ikuti trend terbaru dan hala tuju dunia informasi teknologi. Disini anda akan nampak dimana peluang itu dicapai dicelah-celah arus pembanggunan teknologi digital.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!