Crypto yang hilang dan hack

56

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Billionaires Elon Musk, Jeff Bezos dan Bill Gates adalah antara banyak tokoh terkemuka AS yang disasarkan oleh penggodam di Twitter dalam penipuan Bitcoin yang nyata.

Akaun rasmi Barack Obama, Joe Biden dan Kanye West juga meminta sumbangan dalam cryptocurrency.

“Semua orang meminta saya memberikannya kembali,” kata tweet dari akaun Mr Gates. “Anda menghantar $ 1,000, saya kembalikan $ 2,000 kepada anda.”

Jawatankuasa perdagangan Senat AS menuntut Twitter memberi penerangan mengenai kejadian itu minggu depan.

Twitter mengatakan bahawa itu adalah serangan “terkoordinasi” yang menyasarkan pekerjanya “dengan akses ke sistem dan alat dalaman”.

“Kami tahu mereka [penggodam] menggunakan akses ini untuk mengendalikan banyak akaun (termasuk yang disahkan) dan Tweet bagi pihak mereka,” kata syarikat itu dalam satu siri tweet.

Ia menambahkan bahawa “langkah-langkah penting” telah diambil untuk membatasi akses ke sistem dan alat dalaman tersebut sementara penyelidikan syarikat sedang berlangsung.

Firma itu juga telah menyekat pengguna daripada tidak dapat tweet alamat dompet Bitcoin buat masa ini.

20% Bitcoin Hilang Selamanya
Pengguna Bitcoin telah salah meletakkan sekitar 20% dari semua token yang ada, dan tidak seperti mata wang fiat yang berpotensi dapat dipulihkan, sangat mustahil token ini akan dikembalikan ke edaran, menurut analisis oleh Wall Street Journal. Sebabnya ada kaitan dengan struktur cryptocurrency dan penekanan yang mereka berikan pada privasi dan keselamatan. Walaupun kehilangan 20% dari semua bitcoin kemungkinan tidak akan memberi kesan yang signifikan pada pasaran kripto itu sendiri, ia pasti dapat mempengaruhi individu pelabur.

Kos Keselamatan
Oleh kerana pelabur bitcoin biasanya menyimpan token mereka dalam dompet digital, dilindungi oleh kriptografi dan hanya dapat diakses melalui kunci peribadi, sangat sukar bagi orang lain untuk mengakses pegangan tersebut. Biasanya, ini adalah perkara yang baik; dompet sejuk (yang digunakan di luar talian) secara amnya dilihat sebagai kaedah menyimpan aset digital yang sangat selamat. Namun, jika pemilik dompet kehilangan kunci aksesnya, dompet itu mungkin tidak dapat diakses secara kekal, bersama dengan token yang terkandung di dalamnya.

Kelemahan keselamatan BTC ini telah mendorong industri pondok pemburu dompet yang bertujuan untuk membantu pelabur mendapatkan kembali dana yang hilang. Pemburu dompet ini biasanya mengenakan bayaran dari mana saja dari 5% hingga 40% dana yang diperoleh, dan mereka menggunakan pelbagai alat untuk membantu penyelidikan mereka. Pemburu mungkin menggunakan taktik penyiasatan tradisional ketika menjelajahi perkakasan, atau mereka bahkan mungkin dapat menguji kombinasi kunci yang berbeza.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!