Dari Rusia ke Macedonia: Bagaimana Cryptocurrencies Dikawal di Eropah Timur?

347

Pada 30 Jun, Rusia menyaksikan pelancaran bank pelaburan crypto pertama yang bertujuan untuk mengadakan tawaran syiling awal (ICO), sementara kerajaan Rusia dijangka meluluskan rang undang-undang pengawalseliaan yang berkaitan dengan pengurusan blockchain utama minggu ini.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Sementara itu, terdapat lebih banyak berita yang datang dari Eropah Timur: minggu lalu, kumpulan cryptocurrency Poland Persatuan Bitcoin Poland (PBS) mengadu kepada kerajaan, menyalahkan lima belas institusi kewangan di negara ini kerana menghalang industri dengan sengaja menafikan perkhidmatan untuk platform crypto dan memilih secara subektif akaun bank mereka.

Untuk menavigasi kerumitan yang mengelilingi peraturan crypto di rantau eropah, beberapa panduan dibuat yang meliputi majoriti negara-negara Eropah Timur, dari Rusia ke Macedonia.

Senarai di bawah adalah berdasarkan penyelidikan blocky.my melalui berita menyeluruh, tetapi tidak semestinya dianggap lengkap. Selebihnya atas penyelidikan anda sendiri untuk mengetahui sejauh mana sesuatu kebenaran.

RUSIA

Peraturan Crypto Kerajaan Rusia telah mengekalkan pendirian pada Bitcoin dan cryptocurrencies, mencadangkan undang-undang untuk mengharamkannya secara terang-terangan, dan kemudian menarik balik kenyataan tersebut. Walau bagaimanapun, apabila Presiden Vladimir Putin mengumumkan keputusannya untuk memulakan peraturan crypto, satu bil yang banyak diperkenalkan, yang baru diluluskan oleh Keraaan Negeri, dalam bacaan pertamanya. Dokumen itu dijangka berkuatkuasa pada 1 Julai, walaupun pengesahan rasmi masih belum disiarkan.

Inisiatif bertujuan supaya dokumen itu adalah untuk “meminimumkan risiko sedia ada menggunakan objek digital untuk memindahkan aset ke dalam persekitaran digital yang tidak dikawal selia untuk mengesahkan pendapatan penjenayah, penipuan muflis atau untuk menaja kumpulan pengganas,” sebagai Pavel Krasheninnikov parti politik utama Edinaya Rossia (United Russia) dan ketua jawatankuasa Kerja Legislatif menjelaskan kepada media tempatan.

Rang undang-undang telah dikritik oleh pakar tempatan. Oleh itu, Igor Sudets, ahli panel pakar mengenai ekonomi digital dan blockchain, mengatakan bahawa “tiada siapa yang mahu” melancarkan ICO di Rusia sebaiknya menunggu dokumen itu diluluskan sepenuhnya. Sebelum ini, rang undang-undang mencadangkan bahawa seseorang tidak boleh melabur lebih daripada 50,000 rubel (sekitar $ 810) dalam sesuatu ICO. Walaupun peraturan ini telah dilaksanakan dari edisi semasa dokumen itu, masa depan ICO di Rusia masih belum jelas. Pada 24 Mei, Sberbank, bank terbesar negara itu, dan National Depository Depository (NRD) mengumumkan pilot ICO rasmi pertama negara itu menggunakan dana pengawalseliaan Bank of Russia, yang harus menjelaskan bagaimana pasaran ICO akan berkembang dalam Negara.

Begitu juga, pada 30 Jun, Qiwi Blockchain Teeshnologies (QBT), anak syarikat penyedia perkhidmatan pembayaran terkemuka Rusia, Qiwi, dilaporkan melancarkan sebuah bank pelaburan crypto yang digelar “HASH”, yang akan menjadi platform bagi ICO. Menurut Ketua Pegawai Kewangan QBT (CFO), syarikat itu telah bekerja dengan sepuluh dana sedemikian dengan yang terbesar yang mempunyai perolehan sekitar $ 100 juta dan akan menyediakan perkhidmatan perdagangan crypto mulai tahun depan, setelah mendapat lesen yang diperlukan.

Kedua-dua cryptocurrency dan token akan menjadi harta, dengan perbezaan utama antara cryptocurrency (platform) dan token (syarikat) dalam sektor pelbagai perkhidmatan. Selain itu, peraturan untuk pelombong akan ditetapkan: jika bil elektrik seseorang melebihi normal pengguna, operasi perlombongan mereka akan dilihat sebagai perniagaan yang mesti berdaftar dengan pihak berkuasa yang berkaitan

Blockchain
Rupa-rupanya, Rusia mempunyai rancangan besar untuk teknologi itu. Pada tahun 2017, di Forum Ekonomi Antarabangsa St. Petersburg (SPIEF), Timbalan Perdana Menteri Pertama, Igor Shuvalov menjadikan cita-cita negara berkenaan dengan jelas:

“Blockchain kini menjadi tugas nombor satu. Presiden benar berminat dengan idea ini dan memahami bahawa kadar pertumbuhan yang signifikan adalah berdasarkan kepada ekonomi digital dan kepimpinan kemajuan teknologi. “

Pada akhir tahun ini, Rusia secara rasmi menyelesaikan pelaksanaan blockchain peringkat kerajaan yang pertama, seperti Sberbank yang dikendalikan oleh negara berkerjasama dengan Perkhidmatan Antimonopoli Persekutuan Rusia (FAS) untuk melaksanakan pemindahan dan penyimpanan dokumen melalui teknologi blockchain.

Pada 16 Mei, Sberbank dilaporkan menjalankan urus niaga bon dagangan komersial yang pertama di negara ini. Transaksi ini telah selesai dengan kerjasama MTS, pengendali telekom utama Rusia, dan National Settlement Depository (NSD).

POLAND

Poland secara rasmi mengiktiraf perdagangan dan perlombongan kriptografi. Walau bagaimanapun, pandangannya terhadap crypto beralih dari progresif kepada ragu-ragu disebabkan oleh kempen anti-crypto yang dibiayai oleh kerajaan di media sosial.

Hubungan negara dengan mata wang kriptokal bermula pada tahun 2013, apabila, pada seminar mengenai kesahihan Bitcoin yang diadakan di Sekolah Ekonomi Warsaw (Szkoła Główna Handlowa), Kementerian Kewangan Poland dilaporkan menyatakan:

“Apa yang tidak dilarang dibenarkan. Walau bagaimanapun, kami tidak boleh menganggap Bitcoin menjadi mata wang yang sah. “

Kemudian, pada tahun 2015, Kementerian Kewangan Poland mengeluarkan kenyataan mengenai kemungkinan penipuan kripto di negara ini. Ia tersirat bahawa perubahan mungkin disegerakan dengan EU atau diperkenalkan secara berasingan, jika keadaan itu kelihatannya mendesak. Dokumen tersebut dibaca:

“[Mana-mana tindakan pengawalseliaan] perlu diambil sama ada akibat daripada inisiatif di peringkat EU dengan tujuan untuk merentas sempadan perniagaan, atau sebagai akibat daripada krisis ancaman cryptocurrency kegagalan pasaran.”

Pada tahun 2016, kerajaan seolah-olah bersandar ke arah pendekatan toleransi. Pejabat Statistik Pusat Poland (GUS) menyatakan bahawa perdagangan dan perlombongan mata wang maya kini dilihat sebagai ‘aktiviti ekonomi rasmi’, dan syarikat-syarikat yang terlibat dalam bidang ini dapat memperoleh pendaftaran rasmi.

Bagaimanapun, pada 15 Februari, NBP (Bank Poland Kebangsaan, atau Bank Pusat) mengaku membiayai “kempen pendidikan” yang dipersoalkan dan mendaftar blogger YouTube tempatan untuk melancarkan kempen anti kripto. Lembaga Pengawasan Kewangan (KNF), baru-baru ini memutuskan untuk menaja lebih banyak kempen media sosial ini.

Walau bagaimanapun, Kementerian Kewangan Poland baru-baru ini berjanji untuk melancarkan cukai kripto sebagai pertukaran untuk peraturan yang lebih bijak. Persatuan Bitcoin Poland (PBA) telah menghantar satu aduan rasmi kepada Pejabat Perlombongan dan Perlindungan Pengguna (OCCP), dengan mendakwa bahawa bank-bank tempatan dengan sengaja menafikan perkhidmatan kepada entiti-entiti cryptocurrency dan secara selektif menutup akaun sekurang-kurangnya 25 perniagaan yang berkaitan dengan crpyto. Kenyataan itu berbunyi:

“Kesan tindakan bank itu dijelaskan dengan jelas bertujuan untuk menghapus entiti mata wang maya dari pasaran negara, walaupun pada hakikatnya kegiatan tersebut sah dan dilakukan dengan mengikut prosedur”

Blockchain
Poland telah terbukti cukup pro-blockchain. Oleh itu, pada Januari 2018, Pemangkas Teknologi Blockchain Poland (PATB) mendedahkan bahawa salah satu pasukannya sedang berusaha membangunkan cryptocurrency negara digital di negara ini, digital Złoty, dPLN. Krzysztof Piech, pengasas dPLN, telah mengesahkan dengan media bahawa projek mereka adalah berdasarkan blokchain.

Selain itu, pada bulan Mac, sebuah bank Poland utama, PKO Bank Polski, mengumumkan perkongsian mereka dengan syarikat blokchain Coinfirm untuk menyediakan penyimpanan dan pengesahan sistem berasaskan DLT untuk dokumen bank melalui alat yang disebut Trudatum. Akhirnya, pada bulan Mei, Pejabat Kredit Poland – Biuro Informacji Kredytowej (BIK) – bekerjasama dengan firma fintech UK Billon untuk melaksanakan penyimpanan data pelanggan.

UKRAINE

Pada tahun 2014, semasa pergolakan politik, seorang ahli perniagaan bernama Michael Chobanian membuka agensi pertama di Ukraine yang membenarkan pertukaran Hryvnia – mata wang negara – untuk Bitcoin. Dia menjelaskan langkahnya dengan berkata:

“Tiada undang-undang atau perintah di negara ini, dan dengan itu tiada peraturan. Bekas Presiden [Victor] Yanukovich dan keluarganya mempunyai minat dalam pasaran pembayaran elektronik, dan menyalahgunakan kuasa mereka untuk memonopoli pasaran dan melarang sesiapa pun daripada memasuki. Kini dia sudah hilang kuasa. Sekarang Ukraine adalah syurga untuk cryptocurrency – tidak ada yang boleh atau akan menghalang rakyatnya untuk berdagang. ”

Baru-baru ini, oleh kerana crypto telah menjadi jauh lebih aman (sekurang-kurangnya di kebanyakan negara), laporan menyifatkan bahawa Ukraine sedang mempersiapkan draf undang-undang untuk menghalalkan kriptografi. Pada bulan Januari 2018, majlis keselamatan Ukraine mengadakan mesyuarat di mana mereka “menganggap kompleks masalah yang berkaitan dengan peredaran kriptografi yang tidak terkawal” di negara ini.

Tambahan pula, pada 15 Mei, Alexei Mushak, seorang ahli parlimen Ukraine, memberitahu di Facebook untuk menerbitkan pautan kepada salinan draf dokumen undang-undang di Google Docs, mendesak peminat crypto untuk mengulas mengenai syarat-syarat peraturan yang dicadangkan untuk pasaran crypto:

“Kami pergi ke setiap rumah untuk mewujudkan syarat untuk token digital dan cryptocurrency di Ukraine Ini adalah hasil dari banyak mesyuarat dan kerja ramai orang. . ”

Kerajaan Ukraine juga merujuk kepada crypto sebagai cara untuk kegiatan haram, seperti perdagangan senjata. Pada bulan November, polis tempatan menyerbu kilang semikonduktor Kvazar di Kiev, di mana operasi perlombongan besar terletak. Selepas merampas peralatan, penguatkuasaan undang-undang melaporkan bahawa ia mendapati sambungan ke bank Rusia dan berpendapat bahawa keuntungan didakwa digunakan untuk menaja puak pemisah di kawasan Donetsk dan Lugansk.

Begitu juga sebulan sebelum itu, lelaki bersenjata dari Perkhidmatan Keselamatan Ukraine memecah masuk ke pejabat Odessa ForkLog, sebuah laman web utama crypto bahasa Rusia, dan merampas komputer dan cakera kerasnya, mendakwa bahawa mereka menggunakan kriptografi untuk membiayai pemisah di Donbas .

Blockchain
Walaupun Bank Negara Ukraine (NBU) berkata pada bulan Januari bahawa ia “mempertimbangkan” memperkenalkan versi digital mata wang negara, Hryvnia, yang tidak berdasarkan blockchain, mereka juga menyatakan bahawa kemungkinan mendasarkan cadangan e-Hryvnia pada blockchain masih dibincangkan.

Secara berasingan, pada Ogos 2017, Agensi E-Governance negara melancarkan skim perintis untuk menjual harta kepada pelabur asing menggunakan blockchain. “Cita-cita kami adalah untuk Ukraine menjadi salah satu daripada negara-negara terkemuka di dunia dalam mewujudkan ekosistem blockchain komprehensif, dan sektor hartanah merupakan bahagian penting dari strategi blockhain keseluruhan kami,” kata ketua Agensi Oleksandr Ryzhenko dalam kenyataan akhbar.

Sebelum ini, Bitfury Group mengumumkan perkongsiannya dengan kerajaan Ukraine, yang bertujuan untuk membawa pelbagai penyelesaian blockchain kepada perkhidmatan elektronik yang terakhir. Juga, Ukraine dilaporkan telah menjadi tuan rumah lelongan negeri berasaskan blockchain pertama di dunia.

BELARUS

Pada bulan Disember, Presiden Belarus Aleksandr Lukashenko secara rasmi menandatangani “perjanjian super liberal” iaitu memberi isyarat sokongan negara blockchain dan cryptocurrencies. Keputusan ini menghalalkan perniagaan berdasarkan blokchain, serta sebarang aktiviti yang berkaitan dengan cryptocurrency dan token digital. Oleh itu, tidak seperti negara lain yang mengatur kripto dengan meletakkan batasannya, Belarus tidak memperlakukan operasi perlombongan dan pertukaran sebagai “kegiatan bisnes.” Oleh itu, mereka tidak tertakluk kepada cukai pegangan. Menurut Klausa 2.2 dekri itu:

“Setiap orang berhak memiliki token dan, dengan mengambil kira ciri-ciri khusus yang ditubuhkan oleh Keputusan ini, untuk melaksanakan operasi berikut: perlombongan, menyimpan token dalam dompet maya, pertukaran token untuk token lain, pengambilalihan, pengasingan untuk Rubel Belarusia, mata wang asing, wang elektronik, dan juga untuk menderma dan mewariskan token “.

Di samping itu, Belarus menyediakan percutian cukai yang panjang, kerana pengisytiharan pendapatan dari operasi cryptocurrency adalah “Opitional” sehingga 1 Januari, 2023.

Kebanyakan doktrin berkisar zon ekonomi yang dikenali sebagai High Tech Tech (HTP), versi tempatan Silicon Valley, yang bertujuan untuk menjadi kiblat pengendali cryptocurrency di negara ini. Walau bagaimanapun, Blocky.my sebelum ini pernah melaporkan bahawa bank-bank Belarusia pada masa ini belum lagi mempunyai infrastruktur untuk menangani cryptocurrency, yang menjadikan kewujudan HTP agak tidak berguna pada masa ini.

ESTONIA

Walaupun Estonia meletakkan keutamaan yang kuat dalam mengembangkan dan menyokong teknologi crypto, pendekatan negara terhadap mata wang kripto kelihatan lebih tradisional. Pada tahun 2016, Mahkamah Agung Estonia mengisytiharkan pengantaraan Bitcoins sebagai aktiviti ekonomi tertakluk kepada pengawasan anti-pengubahan wang haram. Ini menunjukkan bahawa semua pihak yang terlibat dalam crypto mesti mengikut prosedur AML dan KYC. Selanjutnya, Pihak Berkuasa Penyeliaan Kewangan Estonia (EFSA) berhujah bahawa token, bergantung kepada strukturnya, mungkin dianggap sebagai sekuriti.

Blockchain
Estonia telah mengekalkan projek digitalisasi yang luas. Pada tahun 2014, ia mencapai tahap baru, kerana program e-residen kerajaan telah dijalankan. Pada asasnya, ia membenarkan mana-mana individu di seluruh dunia untuk memfailkan permohonan dalam talian dan menjadi warganegara Estonia maya. Sebagai warga digital, mereka mendapat akses kepada platform dalam talian yang ekonomi Estonia didasarkan dan kepada perkhidmatan awam dalam talian yang sama yang digunakan oleh rakyat tempatan.

Penerapan blockchain, pada gilirannya, membolehkan Estonia memperkenalkan sistem pengundian dalam talian semasa pilihan raya negara, walaupun hanya penduduk fizikal dibenarkan untuk mengundi di bawahnya. Negara ini juga terlibat dalam pelbagai projek perkhidmatan awam yang dikuasakan oleh blockchain, termasuk perkhidmatan kesihatan.

Estonia juga telah mempertimbangkan untuk melancarkan mata wang digitalnya, yang dipanggil Estcoin, untuk beberapa waktu. Idea ini diperkenalkan oleh presiden program e-residen Estonia, Kaspar Korjus. Mata wang itu sepatutnya membantu warga Estonia mencatatkan dokumen mereka jauh dari mana saja di dunia, antara lain. Bagaimanapun, apabila berita itu sampai kepada Mario Draghi, presiden Bank Sentral Euro, dia cepat menunjukkan bahawa mata wang negara tidak berfungsi di zon Euro. Beliau berkata:

“Tiada negara anggota boleh memperkenalkan mata wang sendiri; mata wang zon euro ialah euro. ” Selepas kenyataan Draghi, kerajaan Estonia dilaporkan menghentikan pembangunan Estcoin.

Kriptografi tidak dikenali sebagai tender sah di Latvia. Pada 2017, ketua bahagian Dasar Sistem Pembayaran di Bank Negara Latvia mendakwa bahawa “kriptografi tidak dapat memenuhi fungsi wang dengan berkesan,” mendesak pengguna untuk mengabaikannya:

“Kami masih menganggap kriptografi [sebagai] tidak dapat memenuhi fungsi wang dengan berkesan dan menjadi cara pembayaran berisiko tinggi [. Latvijas Banka menjemput kedua institusi kewangan dan orang asli untuk mengelakkan penglibatan dalam aktiviti dengan mereka “

Bagaimanapun, kerajaan mungkin mula mengenakan cukai keuntungan modal ke atas urus niaga kripto di masa depan, kata pegawai Kementerian Kewangan bulan lepas. Kadar cukai keuntungan modal di negara ini kini 20 peratus. Walau bagaimanapun, rancangan itu memerlukan undang-undang cukai Latvia yang berubah.

Peraturan untuk mata wang kriptokumen juga telah dibincangkan di parlimen Latvia. Suruhanjaya Kewangan dan Pasaran Modal (FCMC) menekankan bahawa transaksi dan pelaburan yang berkaitan dengan kriptografi sangat berisiko.

Kerajaan Latvia dilaporkan telah menubuhkan sebuah kumpulan kerja yang akan menimbulkan cadangan mengenai bagaimana mata wang kriptografi mungkin dikawal selia pada Julai ini.

Blockchain

Latvia adalah sebahagian daripada Memorandum Persefahaman (MOU), satu gabungan antara kementerian untuk Estonia, Latvia dan Lithuania dengan matlamat untuk mengembangkan dan membangunkan ekonomi mereka. Tindakan itu termasuk promosi slogan blockbuster untuk memupuk inovasi di pasaran modal.

Sebahagian daripada MOU berbunyi:

“Kementerian Estonia, Kementerian Latvia dan Kementerian Lithuania mengiktiraf kepentingan pembangunan pasaran modal dan rangka kerja institusi yang kuat untuk menangani cabaran rentas sempadan di Negara Balkan. […] [Dan] menyokong pembangunan inovasi pasaran modal dan teknologi baru dengan pertimbangan untuk penyelesaian Fintech serantau, contohnya teknologi Distributed Ledger Technology DLT .”

LITHUANIA

Bank of Lithuania dilaporkan mula mengkaji mata wang kriptografi, memulakan dialog antara bank perdagangan, pengawal selia kerajaan, dan peniaga kripto. Untuk tujuan itu, bank pusat telah mengadakan meja bulat crypto.

Salah seorang peserta, Jekaterina Govina, koordinator strategi fintech di Bank of Lithuania, berkata:

“Perlu bank-bank bercakap dengan mereka yang telah menjalankan ICO atau mereka yang menukar mata wang kriptokumen menjadi wang konvensional. Dialog telah ditubuhkan dan masih dapat dilihat di mana ia akan membawa kita.”

Pada 10 Oktober, 2017 bank pusat Lithuania mengeluarkan dokumen yang menjelaskan kedudukannya terhadap ICO dan kriptografi. Di dalamnya, mereka menyatakan bahawa peserta pasaran kewangan harus memisahkan aktiviti kewangan mereka daripada yang berkaitan dengan mata wang maya.

Walau bagaimanapun, menurut The Baltic Times, walaupun bank pusat Lithuania memerlukan “pemisahan yang jelas” antara perkhidmatan kewangan tradisional dan aktiviti yang berkaitan dengan kripto, bank akan “menerbitkan lesen dengan murah dan cepat” – dengan jelas untuk ICOs – serta menerima permohonan lesen dalam Bahasa Inggeris, sebagai sebahagian daripada matlamatnya untuk menjadi “hub fintech Eropah.”

Blockchain
Lithuania adalah sebahagian daripada Memorandum Persefahaman (MOU), sebuah gabungan antara kementerian untuk Estonia, Latvia dan Lithuania dengan matlamat untuk mengembangkan dan membangunkan ekonomi mereka. Tindakan itu termasuk promosi slogan blockbuster untuk memupuk inovasi di pasaran modal.

Republik Czech

Sepertinya bersandar ke arah pendekatan liberal untuk cryptocurrency. Oleh itu, pada tahun 2017, Bank Negara Czech mendakwa bahawa cryptocurrencies tidak menimbulkan ancaman kepada sistem perbankan konvensional. Agensi mengeluarkan pengumuman yang dijuluki “Jangan takut Bitcoin,” di mana ia berpendapat bahawa mata wang fiat masih paling sesuai untuk perdagangan, dan sistem monetari tradisional tidak boleh dipinggirkan oleh cryptocurrency, kerana mereka tidak mempunyai tahap yang sama kestabilan harga.

Bagaimanapun, menjelang akhir tahun 2017, Kementerian Kewangan memperkenalkan undang-undang anti-pengubahan wang haram yang menyekat Bitcoin. Rang undang-undang itu memerlukan pertukaran kripto untuk mendedahkan identiti pelanggan, supaya mereka tidak lagi dapat “bersembunyi di belakang nama palsu atau nama samaran.” Kementerian Kewangan berpendapat bahawa mata wang maya mungkin dikaitkan dengan kegiatan jenayah dan penipuan cukai.

CROTIA

Pada masa ini, Bitcoin dan altcoin tidak sah di Croatia, tetapi boleh digunakan secara sah. Dikabarkan terdapat cukai keuntungan modal pada mata wang kriptografi (12 peratus dan surtax 18 peratus untuk Zagreb), namun tidak ada garis panduan rasmi yang jelas tentang bagaimana mereka harus dibayar.

Walau bagaimanapun, perkara mungkin berubah dalam masa terdekat. Pada bulan Februari, sebuah organisasi kawal selia yang dinamakan Persatuan Blockchain dan Cryptocurrency Croatia (UBIK) muncul. Matlamatnya adalah untuk mewujudkan komuniti crypto, mendidik orang ramai, dan membantu membangunkan peraturan di Croatia.

Lembaga pengarah UBIK telah bertemu dengan Pejabat Pusat Pentadbiran Pajak di Kroasia untuk membahas isu-isu yang meliputi percukaian crypto sebagai keuntungan modal, peraturan-peraturan ICOs, dan bisnis perusahaan pertambangan crypto. Pada dasarnya, agensi kerajaan menunjukkan kesediaan untuk secara terbuka mengambil bahagian dalam mencari penyelesaian.

Blockchain
Nikola Škorić dari UBIK berpendapat bahawa syarikat berasaskan blokchain yang mempunyai Bursa Saham Zagreb mempunyai kepentingan untuk menggunakan entiti undang-undang di Estonia, yang bertentangan dengan Croatia, kerana kurangnya perundangan kritikal yang jelas di negara mereka:

“Kami mahu startup anda untuk didaftarkan sebagai syarikat Croatia dan modal yang dikumpulkan datang terus ke Croatia, untuk memperluas pangkalan data pakar yang dapat bekerja pada teknologi ini, untuk menciptakan kumpulan pengetahuan dan kompetensi, […] memperkuat industri yang bekerja di blokchain tersebut. “

BULGARIA

Status undang-undang kriptografi di Bulgaria tidak jelas. Menurut sebuah blog tempatan, Badan Pendapatan Nasional Bulgaria telah menyatakan bahawa pendapatan peribadi dari perdagangan mata wang maya mesti diisytiharkan dalam pulangan cukai tahunan, dengan cukai 10 peratus, seperti dalam hal penjualan aset kewangan lain.

Pada tahun ini, polis Bulgaria melakukan tindakan keras terhadap OneCoin, sebuah altcoin yang mempromosikan dirinya sebagai “model terpusat [yang] melindungi keselamatan anggotanya dan memastikan pematuhan terhadap AML [anti-pengubahan wang haram],” walaupun ia tidak sesuai dengan definisi daripada cryptocurrency, kerana ia tidak terdesentralisasi, tidak dijalankan pada perisian sumber terbuka, dan tidak mempunyai lejar awam. Pihak polis menyerbu pejabat OneCoin yang terletak di Sofia atas permintaan pejabat pendakwa di Bielefeld, Jerman, merampas dokumen dan pelayan.

Sebelum ini, pada akhir tahun lalu, agensi penguatkuasa jenayah Bulgaria dan Pusat Penguatkuasaan Undang-undang Eropah Tenggara melakukan satu penyamaran terbesar dalam rangkaian jenayah bawah tanah,merampas Bitcoin yang bernilai cukup untuk menyelesaikan seperlima hutang nasionalnya.

SLOVAKIA

Kembali pada tahun 2013, Bank Negara Slovakia menyatakan bahawa Bitcoin “tidak mempunyai ciri-ciri undang-undang dari mata wang,” dan oleh itu tidak tertakluk kepada kuasa mereka. Baru-baru ini, terdapat lebih banyak berita mengenai status kriptografi di negara ini.

Pada awal Januari, menteri kewangan Slovakia, Peter Kazimir, berkata kerajaan mahu mula memperhatikan percukaian kriptografi. Kementerian itu cepat bertindak, seperti pada akhir bulan Mac, hari sebelum tarikh akhir pemfailan 3 April, agensi itu mengeluarkan panduan luas, sambil menambah bahawa “apa-apa jenis pertukaran, sebagai contoh, pertukaran mata wang maya untuk aset” atau “pertukaran untuk perkhidmatan yang diberikan atau pemindahannya yang dibayar, termasuk pertukaran untuk mata wang maya yang lain” dianggap sebagai jualan yang kena cukai.

Mereka yang berjuang untuk memenuhi tarikh akhir pemfailan dilaporkan diberi peluang untuk memohon pelanjutan tiga bulan.

SLOVENIA

Tidak ada peraturan yang jelas untuk cryptocurrency di Slovenia pada masa ini. Walau bagaimanapun, pada bulan Oktober 2017, Lembaga Kestabilan Kewangan Slovenia mengeluarkan amaran kepada rakyat Slovenia, menasihati mereka untuk berhati-hati apabila melabur dalam ICOs dan mata wang digital, kerana tidak ada undang-undang yang mengawasi akitiviti tersebut.

Blockchain
Pada Oktober 2017, kerajaan Slovenia mengumumkan rancangannya untuk meletakkan negara itu sebagai destinasi utama teknologi blockchain di Kesatuan Eropah, sambil juga mengkaji kemungkinan penerapan teknologi dalam pentadbiran awam. Dalam ucapannya di Digital Slovenia 2020 pada pertengahan Oktober 2017, Perdana Menteri Miro Cerar menyatakan bahawa agensi kawal selia dan kementerian negara telah mengkaji blok block. Beliau juga mendakwa bahawa kerajaan menawarkan sokongan penuh untuk teknologi itu.

“Slovenia secara keseluruhannya, menegaskan dirinya sebagai destinasi yang mesra blokchain, dan untuk itu ia membentuk tiang-tiang ekosistem blockchain nasional di bidang pemindahan dan penyebaran maklumat, penggunaan peraturan perundang-undangan dan promosi persekitaran yang menyokong pembangunan syarikat yang bekerja di bidang teknologi blockchain. “

MOLDOVA

Bank Negara Moldova telah berulang kali memberi amaran kepada rakyatnya tentang risiko yang berkaitan dengan cryptocurrency, termasuk kehilangan masalah akibat turun naik akibat pasaran, risiko penipuan, dll. Menurut laman resmi NBM:

“Penggunaan wang maya tidak dikawal di Moldova. [Cryptocurrency] bukanlah bentuk wang elektronik dalam konteks Undang-undang Perkhidmatan Pembayaran dan Wang Elektronik, dan aktiviti pengeluaran [duit syiling digital] dan transaksi yang dilaksanakan dengannya tidak dikawal oleh pihak berkuasa yang kompeten “

Blockchain
Tahun ini, Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) akan melancarkan projek berasaskan blok untuk menguasai Universiti Teknikal Moldova dengan tenaga boleh diperbaharui cryptocurrency, seperti laporan Reuters. Pada dasarnya, inisiatif ini akan membolehkan orang ramai membeli sel solar menggunakan SolarCoin, sebuah cryptocurrency yang dilancarkan oleh startup blockchain ElectriCChain, dan kemudian menyewakannya ke universiti.

Lebih-lebih lagi, Moldova merancang untuk memerangi pemerdagangan kanak-kanak, masalah utama di negara itu, dengan menggunakan blockchain. Pada bulan September, pakar pengenalan digital dari Pejabat U.N. untuk Perkhidmatan Projek (UNOPS) dan penduduk setempat lain bermesyuarat untuk membincangkan kemungkinan cara menggunakan teknologi untuk melindungi kanak-kanak dari eksploitasi.

Oleh itu, penghalang boleh digunakan untuk memberikan dokumen pengenal tanpa pengimport berdasarkan data biometrik mereka, seperti cap jari, yang tidak mungkin diganti. Yoshiyuki Yamamoto, UNOPS penasihat khas untuk blockchain, menjelaskan:

“Jika kita ingin menubuhkan sistem pengurusan identiti yang boleh dipercayai, ia perlu berdasarkan sesuatu yang tidak berubah”

ROMANIA

ATM Bitcoin yang pertama muncul di Romania seawal tahun 2014. Pada masa itu, seorang pegawai kementerian kewangan berkata: “Terdapat beberapa kekhawatiran dengan Bitcoin, tetapi rangka kerja undang-undang dibuat beberapa masa lagi dan hanya selepas itu kita akan menganalisis keperluan. “

Nampaknya, mereka mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk membuat ulasan yang lebih terperinci: pada 2017, Ilan Laufer – Menteri Alam Sekitar, Perniagaan dan Keusahawanan Romania – menyatakan keyakinannya terhadap kriptografi, tetapi menegaskan bahawa kawasan tersebut harus dikawal secara rasmi:

“Ini satu cabaran untuk sistem perbankan kerana kawasan ini tidak dikawal dengan baik dan saya percaya bahawa ini sepatutnya berlaku. Ia adalah kawasan di mana banyak wang beredar, tetapi ia juga merupakan teknologi baru.

 

HUNGARY

Tiada garis panduan rasmi yang jelas mengenai subjek cryptocurrency. Walau bagaimanapun, kerajaan nampaknya menjangkakan pengguna kritikal membayar cukai dari perlombongan dan perdagangan, dan mereka bertanggungjawab membayar 22 peratus untuk sumbangan kesihatan, dan 15 peratus Cukai Pendapatan Peribadi.

Pada bulan Mac 2017, kerajaan Hungary akan meluluskan undang-undang proses jenayah baru yang memungkinkan untuk merampas mata wang maya daripada suspek mengikut peraturan AML antarabangsa (anti-pengubahan wang haram). Rang undang-undang itu dikritik oleh pakar, kerana mereka menganggap ia akan menghalalkan pengawasan massa. Walau bagaimanapun, tidak ada berita mengenai dokumen itu sejak itu.

Blockchain
Pada bulan Februari, satu cryptocurrency berasaskan blok block yang bernama Korona dibentangkan. Pemajunya mendakwa bahawa 90 peratus daripada cryptocurrency adalah mata wang palsu, sementara Korona sebenarnya sesuai untuk urus niaga. Walau bagaimanapun, mata wang itu nampaknya bukan negara, kerana pasukan di belakangnya memilih untuk beroperasi di Switzerland.

SERBIA

Pada akhir tahun 2017, ketika harga Bitcoin telah berkembang pesat, Bank Negara Serbia (NBS) memberi amaran kepada mereka yang berdagang dengannya untuk mengetahui risiko yang terlibat. NBS menyatakan:

“Mata wang maya dan Bitcoin, sebagai salah satu yang paling terkenal, tidak dikawal secara sah di Republik Serbia dan tidak boleh dianggap cara pembayaran”

NBS juga meminta Kementerian Kewangan supaya memberi komen. Agensi itu, bagaimanapun, tetap diam mengenai perkara itu.

Blockchain
Terdapat kumpulan berasaskan Belgrade bernama Serbian Blockchain Initiative yang bertujuan “untuk mewujudkan persekitaran di mana teknologi blockchain dapat berkembang.” Namun, tidak ada maklumat yang jelas mengenai pencapaian mereka pada masa ini.

ALBANIA

Kerajaan Albania seolah-olah mengambil pendirian yang agak negatif terhadap cryptocurrencies, kerana bank pusat membuat pengumuman pada 2017 di mana ia menyenaraikan sejumlah risiko yang berkaitan dengan mata wang maya dan mengesahkan bahawa tidak ada rangka kerja pengawalseliaan untuknya:

“Bank Albania tidak melesenkan pengendali kewangan yang kegiatannya melibatkan penggunaan mata wang maya. Akibatnya, setiap syarikat yang terlibat dalam operasi ini di Republik Albania tidak dilesenkan dan kegiatannya tidak mematuhi rangka kerja pengawalseliaan Bank of Albania. “

MACEDONIA

Bitcoin (dan, nampaknya, altcoin lain juga) adalah haram di Macedonia. Pada 2014, Dimitar Bogov, Gabenor Bank Negara Macedonia, yang dikenali sebagai Bitcoin “bubble,” sambil menambah:

“Di Macedonia, cara yuran bagi wang tunai dan pembayaran bukan tunai adalah salah. Operasi pembayaran antarabangsa dijalankan oleh bank. Oleh itu, perdagangan dan penggunaan Bitcoin adalah haram. “

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!