Empat Ditangkap Akibat Menjalankan Penipuan Crypto Exchanger

286

Polis Ukraine telah menahan sekumpulan empat orang yang disyaki menjalankan enam bursa cryptocurrency palsu, Bleeping Computer melaporkan 21 Jun.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Empat lelaki antara umur 20 dan 26 didakwa melancarkan sekurang-kurangnya enam bursa mata wang digital, di mana mereka menipu pengguna, kemudian mencuri wang dari mereka. Penipu yang dikatakan menggalak pengguna dengan mempromosikan pertukaran dengan penilaian positif palsu dan ulasan dalam talian. Polis dilaporkan berkata bahawa suspek mempunyai “pengetahuan dan kemahiran khusus dalam bidang pengaturcaraan” dan “telah membuat sistem CMS mereka sendiri untuk menguruskan kandungan laman-laman pertukaran.”

Semasa serbuan rumah suspek, polis dilaporkan merampas komputer, flash drive, telefon pintar, dan peranti lain. Menurut jurucakap Polis Negara Ukraine, ” Sekarang pihak berkuasa meminta pengguna untuk memberikan maklumat mengenai sama ada mereka ditipu oleh exchanger penipuan lain sebelum ini.

Semalam, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. menerima perintah tambahan kecemasan tambahan untuk membekukan aset Dominic Lacroix, pemilik PlexCorps. Lacroix dan rakannya, Sabrina Paradis-Royer, dituduh melanggar undang-undang sekuriti berkenaan dengan tawaran duit syiling PlexCoin (ICO) yang dijalankan oleh PlexCorps pada Ogos tahun lepas. ICO dilaporkan menaikkan $ 15 juta dari “ribuan pelabur.”

Walaupun kejadian ini berlaku diluar negara, namun Peringatan kepada pengguna crypto , jangan guna exchanger-exchanger baru sebelum mendapat kepastian yang sahih , begitu juga dengan ICO , kebanyakan orang ditipu kerana sangka dapat mengambil peluang dengan menjadi orang yang terawal , namun hanya menjadi orang terawal ditipu. Lebih-lebih lagi yang dishare sebarangan dalam group facebook.

 

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!