Ethereum Bakal Boleh Dimining Menggunakan ASIC

380

Pemaju teras Ethereum (ETH) telah mencapai persetujuanuntuk melaksanakan algoritma bukti-kerja (PoW) baru yang akan meningkatkan kecekapan berasaskan GPU – bertentangan dengan perlombongan berasaskan ASIC di rangkaian. Perkembangan itu dibincangkan dalam mesyuarat hari ini, 4 Januari.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Semasa pertemuan itu, pemaju Hudson Jameson menyatakan dia telah mendengar “perbezaan kecil” untuk melaksanakan “ProgPoW,” yang selama ini telah diuji melalui pelaksanaan klien yang dijalankan di testnet “Gangnam”. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, testnet pada dasarnya adalah versi simulasi rangkaian utama yang membolehkan pemaju mencuba peningkatan atau menjalankan kontrak pintar tanpa perlu membayar “gas” (yuran pengiraan) untuk pelaksanaannya.

ASIC merujuk kepada perkakasan perlombongan yang menggunakan Cip Litar Bersepadu Khas Aplikasi (ASIC), yang disesuaikan untuk melombong cryptocurrency  berdasarkan algoritma hashing tertentu. Sementara itu, set-up yang menggunakan unit pemprosesan grafik (GPUs) kurang khusus, dan oleh itu kini berjuang untuk bersaing untuk mendapatkan ganjaran di rangkaian dengan mereka yang menggunakan ASIC.

Dua pemaju dari pasukan ProgPoW memberikan perkembangan terbaru mereka kepada spesifikasi algoritma, yang dilaporkan bukan sahaja menjadikannya “sedikit lebih sukar” untuk pelombong ASIC, tetapi juga telah menstabilkan hasrat.

Ketuan bahagian keselamatan Martin Holst Swende memberi pendapatnya bahawa ProgPoW lebih tahan baik untuk ASIC dan kepada pemecut tertentu yang boleh digunakan untuk setup berasaskan GPU.

Beliau juga menyatakan bahawa algoritma PoW semasa Ethereum, Ethash, “mempunyai kecacatan yang sedang disasarkan,” menyatakan “sebab itulah saya ingin beralih secepat mungkin untuk memberi kita masa untuk bergerak.”

 

Seperti yang dilaporkan, selepas berkembang melalui protokol PoS-PoW Casper hibrid, Ethereum dijangka akhirnya beralih ke PoS (Casper v2). Di samping sharding, yang terakhir ini bertujuan untuk mengurangkan penggunaan tenaga yang berlebihan yang dikaitkan dengan PoW, “isu-isu dengan akses yang sama kepada perkakasan perlombongan, pemusatan kolam lombong,” dan juga menyediakan penyelesaian berskala rantai.

Pertemuan devs hari ini datang tepat sebelum pelaksanaan yang dirancang Ethereum sistem kelima pembaharuan, atau hardfork, yang digelar “Constantinople.”

Pengasas bersama Ethereum Vitalik Buterin baru-baru ini memberi ulasan yang luas mengenai masa depan blockchain dengan sharding berdasarkan (PoS), dan mendakwa mereka akan “beribu-ribu kali lebih cekap” daripada rangkaian sedia ada.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!