European Central Bank Gelar Bitcoin Kejahatan Penyebab Ekonomi Jatuh

106

Ahli lembaga eksekutif Bank Pusat Eropah, Benoît Cœuré berkata minggu ini bahawa blockchain adalah teknologi yang menjanjikan masa depan – tetapi bitcoin itu adalah “kejahatan punca krisis kewangan.”

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Bercakap pada persidangan Ekonomi Pembayaran IX pada hari Khamis, Cœuré, yang juga pengerusi Jawatankuasa Pembayaran dan Infrastruktur Pasaran di Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa, membincangkan peningkatan kesedaran mengenai cryptocurrency dan penggunaannya sebagai sebahagian daripada ucapan yang lebih luas mengenai 10 tahun ulang tahun “kekalahan Lehman.”

“Dalam berbagai cara, bitcoin adalah kejam dan penyebab krisis kewangan walaupun blockchain mampu menyelamatkan bank” katanya, .

Walau bagaimanapun, Cœuré nampaknya percaya bahawa teknologi blockchain yang mendasarinya mungkin merupakan idea yang lebih baik daripada bitcoin itu sendiri, mengatakan:

“Malangnya, tidak semua idea yang bijak adalah idea yang baik. Peluang blockchain banyak, tetapi masalah bitcoin juga banyak. Saya percaya bahawa Agustí Carstens menyimpulkan masalah manifoldnya dengan baik apabila dia berkata bahawa bitcoin adalah ‘gabungan gelembung, skim Ponzi dan bencana alam sekitar’. “

Walaupun isu bitcoin, bank pusat boleh memanfaatkan teknologi lejar yang diedarkan untuk mengeluarkan mata wang digital yang disokong oleh bank-bank (CBDC), dia terus menambah.

Sesetengah bank telah mula meneroka konsep mata wang digital bank pusat, dengan 69 peratus daripada bank pusat sudah – atau sekurang-kurangnya merancang untuk dalam masa terdekat – mengkaji bagaimana ini boleh digunakan untuk membantu sistem kewangan negara.

Kira-kira 57 peratus daripada bank pusat sudah mempelajari CBDC melihat dua aplikasi utama yang berpotensi. Yang pertama adalah khusus untuk urus niaga bernilai tinggi, seperti pemindahan antara bank, sementara yang kedua akan lebih umum, untuk pengguna seharian dibelanjakan.

Bank juga mendapati bahawa ada “potensi untuk perkhidmatan pembayaran berkaitan dengan kiriman wang bersilang”.

“Terdapat persetujuan luas bahawa CBDC, dalam apa jua bentuk, bahkan di antara empat bank pusat itu yang menyatakan mereka telah mencapai tahap pembangunan projek perintis,” katanya.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!