Exchanger KuCoin DiKunci Mahkamah Siangapura

15

KuCoin.com, domain web utama pertukaran cryptocurrency KuCoin, telah dikunci sejak akhir bulan Mac dengan perintah Mahkamah Tinggi Singapura.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Mahkamah mengeluarkan perintah sementara pada 24 Mac yang melarang KuCoin memindahkan asetnya, termasuk laman webnya, dari negara itu. E-mel 30 Mac dari pendaftar domain GoDaddy menunjukkan bahawa GoDaddy mematuhi perintah mahkamah.

Bagaimana pertukaran akan mengatasi alamat web utamanya yang terkunci adalah salah satu dari banyak pertanyaan yang belum dijawab mengenai KuCoin ketika syarikat itu menjalani penyusunan semula korporat utama dan menghadapi cabaran undang-undang di seluruh dunia.

Pelaburan hantu di KuCoin
Ditubuhkan pada bulan September 2017, KuCoin mempunyai lima juta pengguna di 100 negara dalam setahun. Lebih dua belas bulan kemudian, pada 14 November 2018, KuCoin mendakwa telah memperoleh $ 20 juta dalam pembiayaan Pusingan A dari kapitalis teroka – IDG Capital, Matrix Partners dan Neo Global Capital.

Pada masa pengumuman, Ketua Pegawai Eksekutif KuCoin Michael Gan menyatakan:

“Gabungan kekuatan IDG Capital, Matrix Partners dan Neo Global Capital akan membantu KuCoin berkembang dengan pesat, memperluas pemahaman dan penggunaan cryptocurrency untuk berjuta-juta pengguna berpotensi, dan membantu pengguna ini dengan lebih berkesan mencari produk terbaik yang terdapat di dunia crypto.”

IDG Capital mempunyai syarikat cryptocurrency terkenal seperti Coinbase dan Ripple dalam portfolio pelaburannya. Sehingga penerbitan artikel ini, KuCoin muncul sebagai syarikat portfolio di laman web IDG Capital dan Neo Global Capital, tetapi tidak muncul di laman web Matrix Partners.

Banyak persoalan mengenai penyusunan semula syarikat
Pada 17 Mac 2020, KuCoin mengeluarkan siaran akhbar dari Victoria, ibu kota Seychelles, yang menggambarkan penyusunan semula korporat yang menyeluruh. Ini mengumumkan penubuhan KuGroup, yang “terdiri dari tiga kumpulan perniagaan, yaitu KuCoin Global, KuCloud dan KuChain & KCS Business Group.”

Apa yang nampaknya merupakan pengumuman korporat yang dangkal sebenarnya menggambarkan puncak perubahan besar di KuCoin. Penyusunan semula korporat juga meninggalkan hak kepemilikan dan pengawalseliaan pertukaran tersebut pada saat ia menghadapi masalah akta undang-undang yang semakin meningkat, baik di Singapura dan Amerika Syarikat.

Pengumuman KuCoin pada 17 Mac datang hanya enam hari sebelum firma undang-undang yang berpusat di A.S. Schall mengumumkan penyiasatannya terhadap KuCoin dan pertukaran lain yang dituduh “pernyataan palsu dan mengelirukan kepada pemegang akaun”. Pertukaran ini juga menjadi subjek tindakan kelas berasingan yang dibeli oleh Chase Williams di Mahkamah Daerah Selatan New York mengenai penjualan sekuriti tidak berdaftar.

Sementara itu, perintah mahkamah yang menghalang KuCoin memindahkan domainnya ke penyedia lain, dan berpotensi di luar bidang kuasa Mahkamah Singapura, melibatkan penyedia keselamatan siber yang menuntut pertukaran cryptocurrency. Maklumat lebih lanjut mengenai kisah itu dijangka akan muncul dalam beberapa hari mendatang.

E-mel dari GoDaddy ke KuCoin, menunjukkan domainnya dikunci dengan perintah mahkamah di Singapura
Pada 14 Oktober 2019, hanya beberapa hari setelah arbitrase dimulakan dalam tuntutan terhadap KuCoin di Singapura, pengarah entiti yang berpangkalan di Singapura, PhoenixFin Pte Limited – entiti undang-undang di belakang KuCoin dan pemilik domain KuCoin.com – mengundurkan diri.

Tidak ada pengumuman umum mengenai pengunduran diri ini, tetapi catatan yang diajukan kepada Penguasa Perakaunan dan Pengawalseliaan Singapura menunjukkan bahawa pengasas bersama Michael Gan dan Tang Ke, serta Lian Meng, seorang perwakilan penyokong kewangan IDG Capital, semuanya mengundurkan diri sebagai pengarah PhoenixFin Pte Terhad.

Hanya dua hari kemudian, pada 16 Oktober 2019, nama dagang dan logo KuCoin telah dipindahkan dari MEK Global, sebuah entiti yang berpangkalan di Seychelles yang sebelumnya telah mewarisi cap dagang dari PhoenixFin Pte Limited. Tanda dagang itu berakhir dengan entiti berdaftar Seychelles lain, FortuneIcon, yang mempunyai alamat fizikal yang sama dengan MEK Global.

Selama sekurang-kurangnya tahun lalu, pengguna KuCoin beralih ke Reddit untuk memahami struktur korporat syarikat itu, kurang jelas dari bursa itu sendiri. Sekiranya tidak ada tindak balas daripada mana-mana entiti atau individu yang disebutkan, tidak jelas mengapa penyusunan semula korporat yang luas ini berlaku atau mengapa tanda dagangan syarikat itu ditukar semula.

Bagi pendapat saya, jika anda mempunyai aset di exchanger Kucoin , dinasihatkan untuk memindahkan di exchanger lain , seperti Binance ..

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!