Facebook Lancar “Globalcoin” Pada Tahun 2020

224

Facebook akan melancarkan cryptocurrency sendiri yang digelar “GlobalCoin” pada tahun 2020, menurut satu laporan dari BBC.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Organisasi berita dan penyiaran itu berkata pada hari Jumaat bahawa Facebook merancang untuk melancarkan sistem pembayaran berdasarkan cryptocurrency di “seluruh negara” menjelang suku pertama tahun 2020 dan sedang mencari untuk memulakan percubaan menjelang akhir tahun ini.

Facebook juga nampak meminta nasihat dari pegawai Perbendaharaan A.S. dan gabenor Bank of England Mark Carney mengenai peluang dan isu pengawalseliaan untuk inisiatif ini, yang secara dalaman dirujuk sebagai “Projek Libra.”

Maklumat lanjut mengenai pelan crypto Facebook dijangka akan didedahkan dalam beberapa bulan akan datang, kata laporan itu.

Menurut FT, Facebook juga telah berbincang dengan Coinbase dan Gemini yang ingin menyediakan platform pihak ketiga yang dikawal selia untuk pengguna syilingnya untuk menyimpan dan menukar aset itu.

Terutama, Gemini adalah firma yang diasaskan oleh kawan lama Mark Zuckerberg, Cameron dan Tyler Winklevoss, tetapi mereka juga menjalankan pertukaran yang dikawal selia.

Facebook telah berbincang dengan firma pembayaran termasuk Western Union, Visa, dan Mastercard, untuk menyokong dan membiayai cryptocurrency berdasarkan fiat yang dirancang.

Projek ini membangun cryptocurrency dikatakan membantu berbilion-bilion pengguna Facebook memindahkan wang antara satu sama lain dan membuat pembelian dalam talian.

Pada 2 Mei, Facebook mencatatkan entiti baru bernama “Libra Networks” di Geneva, yang akan “menyediakan perkhidmatan kewangan dan teknologi dan membangunkan perkakasan dan perisian berkaitan.”

Bulan lalu, dilaporkan bahawa Facebook mungkin berusaha untuk menaikkan sebanyak $ 1 bilion untuk membiayai projek cryptto stabilcoin.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!