Facebook Lancar Whitepaper 16 Jun Ini

216

Banyak sumber menjangkakan Facebook melancarkan whitepaper stabilcoinnya pada 18 Jun, majalah IT dan fintech TechCrunch melaporkan pada 6 Jun.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Sebelum ini, khabar angin telah dikatakan bakal melancarkan pada tahun 2020 yang harus memberi tumpuan kepada pengiriman wang, ke pasaran.

Tarikh itu juga berasal dari Laura McCracken, Ketua Perkhidmatan Kewangan & Perkongsian Pembayaran Facebook untuk Eropah Utara, yang mengatakan dalam wawancara dengan majalah kewangan Jerman Wirtschaftswoche minggu ini stabilcoin bukan sahaja melibatkan pasak dolar A.S..

“Nilai Facebook Coin akan dijamin dengan sekumpulan mata wang fiat,” katanya kepada penerbitan itu.

Facebook telah menimbulkan kacau di seluruh industri dengan masuk ke dalam sektor pembayaran. Bukan hanya platform media sosial, tetapi syarikat-syarikat saudara WhatsApp dan Instagram juga akan turut serta, kata para eksekutif.

Kritikan terhadap projek-projek sedemikian masih kekal, baru-baru ini datang dari agensi penarafan A.S. Weiss Ratings, yang dalam catatan blog mendakwa matlamat syarikat firma ‘bukan untuk memperluaskan cryptocurrency, tetapi untuk mengambil alih perniagaan dari bank.

“Istilah yang lebih panjang, Bitcoin dan kriptografi lain kini berada dalam pasaran bull jangka panjang. Dan salah satu sebab utama adalah potensi mereka yang kuat untuk benar-benar mengganggu sistem kewangan seperti yang kita tahu hari ini, “kata pemaju Juan Villaverde.

Namun, ramai penganalisis tidak melihatnya seperti itu. Mereka fikir ia aplikasi seperti Apple Pay, Google Pay dan Alipay yang boleh mencabar sistem kewangan global, malah ‘menggantikan bank’ dengan platform pembayaran baru mereka.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!