Facebook Mark Zuckerberg – Kebaikan dan Kekurangan dalam Login Blockchain

392

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg serius menilai potensi blockchain untuk membolehkan pengguna internet masuk ke pelbagai perkhidmatan melalui satu set bukti tanpa bergantung pada pihak ketiga.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Penggunaan sedemikian untuk teknologi itu akan menjadikan alternatif yang menarik kepada perkhidmatan seperti Facebook Connect, aplikasi tunggal satu-satunya gergasi media sosial (SSO), kata Zuckerberg dalam satu temu bual video baru-baru ini dengan profesor Harvard Law Jonathan Zittrain.

“Penggunaan blockchain yang saya fikirkan … walaupun saya tidak tahu cara untuk membuat kerja ini, ada pengesahan dan … memberikan akses kepada maklumat anda kepada perkhidmatan yang berbeza,” katanya. “Jadi, menggantikan tanggapan apa yang kita ada dengan Facebook Connect dengan sesuatu yang benar-benar diedarkan.”

Singkatnya, Zuckerberg menambah:

“Pada asasnya, anda mengambil maklumat anda, anda menyimpannya pada beberapa sistem yang terdesentralisasi dan anda mempunyai pilihan untuk log masuk ke tempat-tempat tanpa melalui perantara,”

Pengaturan ini untuk pendaftaran kepada pemaju perisian yang tidak mahu bergantung kepada syarikat yang boleh memotong akses pengguna, kata Zuckerberg, sambil menyatakan bahawa akan ada kelemahan untuk ini kerana ia juga akan menghalang firma daripada berurusan dengan pelaku buruk .

Kebaikan dan keburukan
Memetik skandal yang membabitkan Facebook tahun lalu, beliau menambah: “pada dasarnya orang memilih untuk memberikan data mereka yang bergabung dengan Universiti Cambridge dan orang itu menjual maklumat itu ke Cambridge Analytica, yang merupakan pelanggaran dasar kami. Kami memotong akses pemaju tersebut. ”

Pelajaran itu, katanya, adalah “jika anda mempunyai sistem yang teragih sepenuhnya, ia secara mendalam memperkasakan individu dalam satu tangan tetapi … ia menimbulkan persoalan persetujuan dan bagaimana orang benar-benar tahu bahawa mereka memberi persetujuan kepada institusi. Dalam beberapa cara, ia lebih mudah untuk mengawal selia dan memegang tanggungjawab syarikat yang lebih besar. … Saya fikir ini adalah soalan sosial yang sangat menarik. ”

Mengetengahkan kekagumannya mengenai idea itu, Zuckerberg menambah:

“Persoalannya, adakah anda benar-benar mahu itu? Adakah anda mempunyai lebih banyak kes di mana ya orang boleh tidak mempunyai perantara tetapi akan ada lebih banyak kejadian penyalahgunaan dan bantuan akan lebih sukar? “

Beliau juga mengakui cabaran teknikal yang luas yang dibuat oleh desentralisasi.

“Sudah tentu tahap pengiraan yang dilakukan Facebook sangat sengit untuk dilakukan dengan cara tersebar,” katanya. “Perkara-perkara yang terdesentralisasi yang secara intensif berkomputer akan menjadi lebih sukar. Mereka sukar untuk melakukan perhitungan, tapi akhirnya, mungkin anda mempunyai sumber untuk berbuat demikian. “

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!