Facebook Menggunakan Chainspace Blockchain

426

Rangkaian media sosial Facebook telah dilaporkan memperoleh Chainspace dalam pengambilalihan yang berkaitan dengan blockchain yang pertama.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Facebook menggunakan Chainspace, permulaan blok kecil, dalam pengambilalihan sebuah syarikat yang dibuat untuk kemahiran atau kepakaran kakitangannya, dan bukannya perkhidmatan atau produk yang disediakan oleh syarikat.

Empat daripada lima penyelidik yang bekerja di whitepaper akademik Chainspace akan menyertai Facebook. Seorang jurucakap Facebook memberitahu bahawa, ketika media sosial gergasi itu telah mengaji penyelidik baru.

Walaupun banyak penyokong blockchain memuji teknologi untuk keselamatan dan keupayaan kepercayaan dalam memproses urus niaga, ia kini tidak boleh diukur ke tahap sistem pembayaran tradisional seperti Visa atau PayPal. Jumlah transaksi semasa sesaat (tps) pada rangkaian Bitcoin bervariasi antara dua dan 18, Visa mampu 2,000 tps, manakala PayPal boleh memproses 115 tps.

Sharding berjalan pada kuasa pemprosesan selari pelbagai mesin rangkaian yang memisahkan beban kerja mengesahkan urus niaga. Ia secara automatik membahagikan rangkaian ke bahagian yang lebih kecil,

Semasa pemprosesan secara selari, rangkaian sedemikian mampu memproses beratus-ratus urus niaga per saat setiap shard, yang secara dramatik dapat meningkatkan skalabiliti proses berasaskan blokchain.

Pada akhir tahun 2018, Facebook menyenaraikan lima pekerjaan berkaitan blockchain baru di halaman kariernya: dua peranan jurutera perisian, jawatan saintis data dan jurutera data, semuanya di ibu pejabat syarikat di Menlo Park, California.

Pada awal Mei 2018, ketua Facebook Messenger, David Marcus, mengumumkan bahawa syarikat itu telah membentuk sebuah kumpulan “untuk meneroka bagaimana untuk memanfaatkan rangkaian terbaik di seluruh Facebook.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!