Firma Crypto Swiss Mendapatkan Sijil Kewangan Islam untuk Stablecoin yang Mematuhi Syariah

271

Firma fintech yang berpangkalan di Switzerland X8 AG telah menerima pensijilan daripada Biro Semakan Syarie (SRB) untuk stabilcoin berasaskan Ethereum.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

SRB adalah firma perundingan dan firma Syariah terkemuka yang dilesenkan oleh Bank Pusat Bahrain. Ia dilaporkan mempunyai kehadiran di dua belas negara, dan memegang bahagian pasaran lebih dari 13 peratus daripada Syarikat Pelaburan Arab Saudi yang dilesenkan oleh Pihak Berkuasa Pasar Modal negara (CMA), dan lebih dari 21 peratus daripada Syarikat-syarikat Insurans Koperasi yang tersenarai di pasar bursa saham Saudi.

Perdebatan mengenai cryptocurrencies adalah patuh Syariah telah berpusat pada keserasian mereka dengan larangan Islam terhadap spekulasi monetari semata-mata. Sesetengah cendekiawan Islam telah menganggap perdagangan crypto menjadi serupa dengan “pemindahan hak,” yang sah di bawah undang-undang Syariah.

Menurut pengarah dan pengasas X8, Francesca Greco, aset crypto berasaskan ETH X8 adalah “stabilcoin,” yang menyokong satu bakul tujuh mata wang fiat dan emas dianggap menimbulkan kebimbangan penasihat Islam terhadap volatiliti dan spekulasi yang berlebihan.

Sebagai sebahagian daripada rancangannya untuk memperluaskan perniagaannya ke Timur Tengah, X8 dilaporkan merancang untuk melancarkan pertukaran kripto yang akan merangkumi platform dagangan patuh Syariah.Syarikat itu telah bertemu dengan bursa tempatan di Abu Dhabi, Dubai, dan Bahrain. “Teluk Rantau adalah tempat yang sangat baik untuk syarikat teknologi kewangan, kerana mereka semua mahu menjadi hub untuk fintech,”

Seperti yang dilaporkan pada bulan Julai ini, Altcoin Stellar (XLM) menerima pensijilan pematuhan Syariah dalam pemindahan wang dan bidang tokenisasi aset, mendakwa sebagai protokol blokchain pertama yang telah dilakukan. Syarikat-syarikat crypto lain yang mendakwa “permulaan” dalam sektor ini termasuk NOORCOIN token utiliti crypto, yang disahkan dengan Sijil Syariah dari Jawatankuasa Penasihat Syariah Dunia pada bulan Mac.

Bitcoin (BTC) telah diiktiraf sebagai “umumnya dibenarkan” di bawah undang-undang Syariah April ini oleh penasihat Syariah dalaman untuk permulaan fintech Blossom Finance. Penasihat Syariah Muhammad Abu Bakar termasuk peringatan bahwa sementara ia menganggap mata wang digital menjadi halal (diizinkan), dalam kebanyakan kes para pedagang tidak boleh membelinya untuk tujuan investasi.

Ketua Pegawai Eksekutif Blossom Finance dan Founder Matthew J. Martin mengatakan Bitcoin mungkin lebih halal daripada mata wang fiat kerana ia berdasarkan Proof-of-Work (PoW), dan bukannya hutang.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!