Giliran Pakistan Mengharamkan Mata Wang Kripto

93

Bank Rizab India melarang bank pada hari Jumaat lalu daripada mempunyai sebarang pautan ke peniaga mata wang maya, memotong harga bitcoin dan mata wang kripto yang lain di bursa tempatan.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Bank pusat Pakistan berkata dalam satu kenyataan yang berasingan lewat pada Jumaat lalu, bahawa mata wang kripto tidak sah di negara itu. Bank Negara Pakistan memberitahu bank dan penyedia perkhidmatan kewangan lain untuk menolak pelanggan yang ingin menggunakan urus niaga mata wang kripto.  Ia menyatakan bahawa mereka yang menggunakan mata wang kripto untuk memindahkan dana di luar Pakistan boleh didakwa.

Kerajaan India dan Bank Rizab India (RBI) sebelum ini memberi amaran kepada orang ramai mengenai mata wang kripto, dengan New Delhi bersumpah pada awal tahun ini untuk menghapuskan penggunaan mata wang digital, yang dianggapnya sebagai haram.

RBI berkata pada hari Khamis pula bahawa entiti di bawah peraturannya tidak boleh menangani mana-mana mata wang maya. Harga bitcoin merosot kepada 350,000 rupee ($ 5,392) berbanding harga pasaran antarabangsa $ 6,617, berikutan pengumuman RBI. Bitcoin didagangkan sebelum pengumuman premium 5 peratus kepada harga di luar negara, kata Vishal Gupta, pengasas bersama Block Chain dan Cryptocurrency Committee, sebuah badan industri, dengan menyatakan ia kini berdagang dengan diskaun yang besar.

“Ini seolah-olah satu langkah yang sangat agresif,” kata pakar undang-undang teknologi Namita Viswanath, sebuah syarikat utama di IndusLaw.

“Selain dari RBI mengambil pendekatan holistik dan melihat bagaimana untuk membendung kemungkinan penyalahgunaan, ia seolah-olah pendekatan yang agak meluas yang sama sekali dilarang.”

Lewat pada hari Jumaat RBI mengeluarkan pekeliling yang lebih terperinci yang menyatakan mana-mana entiti yang terkawal yang sudah menyediakan perkhidmatan transaksi mata wang maya,  akan terpaksa memotong semua hubungan dalam masa tiga bulan. Kerajaan India sebelum ini menyamakan pelaburan mata wang kripto kepada “skim Ponzi” yang menawarkan pulangan yang luar biasa tinggi kepada pelabur awal. Ia telah menubuhkan sebuah panel untuk menyiasat mata wang kripto dan merancang untuk melantik pengawal selia untuk mengawasi pertukaran yang tidak dikawal. Pengumuman hari Khamis lalu telah menimbulkan kebimbangan mengenai pilihan keluar bagi pelabur yang kini menyimpan mata wang kripto.

Jawatankuasa Rantaian Blok dan Cryptocurrency Gupta menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya 4 hingga 5 juta orang di India memegang beberapa jenis mata wang kripto dan 60 peratus daripada mereka memasuki pasaran antara Oktober dan Disember, ketika harga berada di puncak.

“Kebanyakan pelabur ini sudah duduk di atas kerugian modal,” katanya. “Sekarang aset itu telah mati. Anda tidak boleh berurusan dengannya. Jika anda berurusan dengannya, akaun bank anda akan ditutup.”

Sumber: DNAINDIA

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!