Goldman Sachs Nafi Mulakan Dagangan Mata Wang Kripto

121

Lloyd Blankfein, Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs, menafikan laporan Bloomberg bahawa Goldman Sachs akan membuka meja dagangan kripto dalam temu bual dengan CNBC, walaupun bank New York telah memiliki kepentingan dalam meja dagangan kripto sejak 2015.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Pada tahun 2015, kumpulan strategi pelaburan utama Goldman Sachs, yang melabur secara khusus dalam syarikat teknologi, mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan berjuta-juta dolar dengan “Bitcoin-startup Circle Internet Financial”.

Perjanjian itu ditutup pada 29 April 2015, apabila Bitcoin (BTC) didagangkan sekitar $ 225.59, menurut CoinMarketCap. Menurut media masa akhbar, BTC didagangkan sekitar $ 10,040, kira-kira 4400 peratus peningkatan dari ketika Goldman Sachs melabur dalam permulaan Bitcoin.

Circle terdiri daripada Circle Pay, yang merupakan perkhidmatan penghantaran wang fiat dengan komponen pemesejan sosial, tetapi juga sebagai perdagangan Circle, yang merupakan penyedia pencairan mata wang kripto. Syarikat itu merancang untuk membuka Circle Invest pada 2018, sebuah produk yang direka untuk pelanggan runcit untuk lebih mudah melabur dalam pasaran kripto.

Goldman Sachs baru-baru ini mengeluarkan laporan yang merujuk kepada mata wang digital sebagai wang sebenar, merujuk secara khusus kepada kegunaannya dalam membangunkan ekonomi. Sebelum ini, pada bulan November 2017, Blankfein telah mengatakan bahawa walaupun dia percaya Bitcoin mungkin tidak akan berfungsi dalam jangka masa panjang, dia memberi ruang kepada idea perdagangan BTC jika ia menjadi lebih mantap sebagai mata wang.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!