Golem: Aplikasi Ethereum Akhirnya Berlangsung

100

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Bukankah lebih baik untuk membuat beberapa wang tambahan semasa melayari media sosial?

Itulah janji Golem, sebuah pasar peer-to-peer untuk meletakkan kuasa CPU yang berlebihan komputer anda untuk digunakan orang lain. Dan hari ini, selepas pelaksanaan tiga tahun dan 14 perisian kemudiannya, ia akan hidup di blok etherium.

Projek itu, yang dijual daripada token GNT dalam 20 minit, menaikkan 820,000 ETH – sekitar $ 340 juta, mengikut metrik semasa – pada tahun 2016 dengan menjual token utiliti kripto kepada pelabur mungkin akan melihat sejumlah besar penggemar sejak Golem adalah salah satu daripada generasi terawal aplikasi etherium.

Tetapi ia juga menerima beberapa kritikan kerana kegagalannya mengubah produk dengan cepat.

“Ini adalah tipikal untuk pembangunan perisian secara amnya, dan terutamanya blockchain, kami memandang rendah kerumitan apa yang ingin kami lakukan,” kata Julian Zawistowski, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Golem kepada CoinDesk. “Anda sentiasa meremehkan betapa sukarnyanya, dan ini jelas berlaku dengan kami.”

Katanya, walaupun projek itu masih jauh dari matlamat membina superkomputer di seluruh dunia, pelancaran utama adalah satu langkah penting dalam membuktikan seni bina dan ethereumnya sendiri.

Dalam format semasa, perkhidmatan ini membolehkan komputer menyewa kuasa CPU yang tidak digunakan untuk membuat computer-generated imagery (CGI) menggunakan Blender, perisian open-source untuk filem animasi, kesan visual, aplikasi 3D interaktif dan permainan video. Ia berfungsi dengan menukar kuasa pengkomputeran untuk GNT melalui antara muka yang menghubungkan kepada Blender secara langsung.

Dan pelepasan semasa ini, Golem Brass Beta, adalah usaha untuk menguji sama ada fungsi teknologi dalam keadaan pasaran sebenar dengan wang sebenar. “Kita perlu melihat bagaimana ia berlaku di alam liar,” kata Zawistowski.

CTO dan pengasas bersama syarikat itu, Piotr “Viggith” Janiuk, memberitahu CoinDesk:

“Pembebasan ada untuk membuktikan kepada kami dan semua orang bahawa kami sebenarnya boleh menyampaikan sesuatu yang boleh dijalankan di mainnet dan itu benar-benar boleh digunakan.

Cita-cita Besar

Oleh itu, Golem hari ini berfungsi melalui pelanggan perisian menghubungkan kedua-dua pihak dalam rangkaian Golem – “penyedia”, yang menjual computational resources, dan “peminta”, yang ingin menyewa kuasa CPU.

Penyedia diberikan tugas kecil, atau “subtask,” yang disusun bersama, membuat computational picture sepenuhnya.

“Kami menghantar subtask tersebut ke rangkaian rakan sebaya di mana rakan sebaya mengira mereka, mengembalikan keputusan untuk anda dan menyambungkannya ke dalam satu bahagian dan membayar penggunaan komputer orang lain,” kata Zawistowski.

Zawistowski menjelaskan bahawa semua interaksi berlaku secara langsung antara nod pada rangkaian. Walaupun ia tidak dibina blokchain itu sendiri, Golem menggunakan ethereum bukan sahaja untuk tokennya, GNT, dan untuk konsensus mengenai urus niaga GNT.

Buat masa ini, fungsi pelepasan utama adalah untuk menguji andaian ekonomi rangkaian, serta menarik kepada pengguna awal untuk mendapatkan maklum balas tentang kebolehgunaan dan isu-isunya.

“Anda bermula dengan Golem yang sangat mudah yang harus berfungsi sehingga ke titik di mana kami memiliki Golem yang sempurna dan serba lengkap dan modular, dan anda memberikan perhitungan dan dilakukan dalam hitungan detik,” kata Janiuk.

Dan matlamat masa depan adalah pertama untuk membuat plugin khusus untuk Blender supaya tidak ada langkah tambahan untuk menggunakan perkhidmatan Golem menerusi aplikasi itu, dan kemudian, bahkan lebih bercita-cita tinggi, membolehkan rangkaian menyediakan computational resources untuk bentuk kecerdasan buatan yang dicari dipanggil pembelajaran mesin .

“Kami pasti perlu bergerak ke arah pembelajaran mesin, ini sesuatu yang sesuai dengan Golem,” kata Janiuk.

Bercakap kepada jalan panjang projek untuk pengeluaran, Janiuk memberitahu CoinDesk, “Interfacing dengan ethereum nampaknya cukup mudah, tapi sebaik sahaja anda mahu bergerak ke pengeluaran, sukar untuk memastikan ia sebagai peluru yang mungkin tidak ada lubang kerana anda mempertaruhkan wang orang lain.”

Dan apa yang pasukan di belakang Golem mendapati adalah tujuan mereka untuk memisahkan tugas-tugas pengkomputeran ke dalam tugas yang lebih kecil dan kemudian mengintegrasikan semula mereka adalah pertempuran berat.

Projek ini dihadapi dengan halangan teknikal rumit dan sebelum ini tidak diteliti.

Sebagai contoh, semasa pengesahan – membuktikan bahawa perhitungan adalah betul – mudah dicapai untuk urus niaga kripto yang mudah, menjadi sangat sukar untuk berkembang dalam pelbagai jenis perhitungan.

Di samping itu, terdapat masalah membina ethereum, yang telah menyaksikan bahagian rintangan yang adil baru-baru ini, kerana aplikasi platform menyebabkan kekangan transaksi dan kenaikan yuran. Malah pencipta ethereum Vitalik Buterin meratapi keadaan dalam rangkaian itu baru-baru ini, memberitahu audiens di Seoul, Korea Selatan bahawa pembuat aplikasi “screwed” dengan menimbulkan cabaran.

Namun, seperti yang disaksikan semasa gembar-gembur puncak CryptoKitties ini tidak terhad kepada Golem, tetapi sesuatu yang merangkumi industri.

“Sebarang penyelesaian terdesentralisasi sekarang saya percaya masih sekurang-kurangnya beberapa langkah sebelum lebih dekat dengan sesuatu yang boleh dipanggil penyelesaian gred pengeluaran,” kata Janiuk.

Dan Zawistowski membandingkan keadaan itu ke pembangunan web dan bangunan infrastruktur pada tahun 90-an. Walaupun pemaju web hari ini mempunyai banyak alat untuk dipilih semasa membina aplikasi web, pada awal hari, pemaju terpaksa bermula dari awal.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!