Google Akan Mengharamkan Semua Iklan Berkaitan Kripto Bermula Jun 2018

254

Google akan mengharamkan semua pengiklanan berkaitan semua jenis mata wang kripto
pada bulan Jun 2018, menurut kemaskini baru-baru ini kepada dasar Perkhidmatan
Kewangan mereka.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Berita tentang pengharaman iklan mata wang kripto datang hanya beberapa hari selepas pengiklan kripto menggunakan Google Adwords menyaksikan kejatuhan drastik dalam jumlah pandangan iklan mereka, menurut posting pada halaman sokongan AdWords. Walaubagaimanapun, Google Adwords pada masa itu telah menafikan sebarang perubahan dalam peraturan Perkhidmatan Kewangan mereka yang akan menyekat iklan berkaitan mata wang kripto atau Initial Coin Offering (ICO) yang berkaitan.

Di bawah dasar produk kewangan Google yang baru dikemaskini, tiada iklan untuk                “kriptografi dan kandungan yang berkaitan (termasuk tetapi tidak terhad kepada ICO, pertukaran mata wang kripto, dompet mata wang kripto, dan nasihat perdagangan mata wang kripto),” akan diterima.

Langkah ini memberi kesan kepada semua produk iklan Google, yang bermaksud syarikat tidak akan dapat menyampaikan iklan yang berkaitan dengan mata wang kripto di laman web gergasi enjin pencarian itu sendiri, serta laman pihak ketiga dalam rangkaiannya. Scott Spencer, Pengarah Iklan Mampan di Google, memberitahu CNBC hari ini, 14 Mac:
Kami tidak mempunyai bola kristal untuk tahu di mana masa depan akan pergi
dengan mata wang kripto, tetapi kami telah melihat bahaya pengguna yang
mencukupi atau berpotensi untuk membahayakan pengguna bahawa ia adalah
kawasan yang kita mahu mendekati dengan sangat berhati-hati.”

Facebook telah mengharamkan iklan yang berkaitan dengan mata wang kripto pada bulan Januari tahun ini, memetik potensi “amalan promosi yang menipu.”

Iklan mata wang kripto juga dilaporkan hilang dari laman media sosial China di semasa larangan pertukaran mata wang kripto dan ICO di China.

 

Sumber: CNBC & COINTELEGRAPH

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!