Google Kini Mengetatkan Peraturan Termasuk Pemaju Extension Chorme

140

Google membawa peraturan yang lebih ketat untuk pemaju Extension Chrome sebagai satu langkah perlu mengurangkan risiko crypto hack dan malware cryptojacking.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Diumumkan hari ini, web dan teknologi gergasi Google sedang merancang satu siri perubahan cara Chrome mengetatkan peraturan untuk pemaju yang mengedarkan sambungan extension melalui Kedai Web Chrome.

Google berkata dalam jawatan blog: “Sangat penting bagi pengguna untuk mempercayai sambungan yang mereka pasangkan adalah selamat, terpelihara dengan privasi, dan perform. Pengguna harus sentiasa mempunyai ketelusan penuh mengenai skop keupayaan dan akses data mereka.” Kini Google tidak akan lagi membenarkan sambungan dengan kod tersembunyi, atau digelapkan. Sambungan sedia ada dengan kod obfuscated mempunyai 90 hari untuk mematuhi peraturan baru.

Dalam langkah keselamatan terakhir, pada tahun 2019, semua akaun pemaju pelanjutan mesti dilindungi oleh pengesahan 2 langkah untuk mengurangkan risiko penggodam yang mengambil alih akaun.

Di masa lalu, sambungan Chrome telah digunakan oleh penjenayah siber untuk menyediakan akses kepada komputer mangsa.

Sebagai contoh, hanya sebulan yang lalu, penggodam memuatkan versi jahat dari Mega extension ke WebStore. Orang yang menggunakan pemasang rasmi extension dalam tempoh beberapa jam akan datang, akaun mereka bakal dihack, menurut ZDNet – termasuk pengguna MyEtherWallet dan MyMonero Wallet, dan exchanger pertukaran crypto IDEX.

Kini Google Store menyekat semua apps mining yang tidak diiktiraf.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!