Google Menyekat Iklan Kripto

114

Enjin carian terbesar di planet ini, Google, mengumumkan secara rasmi ia akan menyekat iklan “Mata wang kripto dan kandungan yang berkaitan (termasuk tetapi tidak terhad kepada ICO, bursa mata wang kripto, dompet mata wang kripto, dan nasihat perdagangan mata wang kripto).”

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Google Sah Menyekat Iklan Kripto
Beberapa hari yang lalu, halaman-halaman ini menerbitkan “laporan anekdot mengenai beberapa syarikat yang beroperasi dalam industri Initial Coin Offerings (ICO), Google mengambil langkah untuk membatasi pengiklanan ICO pada platformnya.” Namun pada 13 Mac, Google menerbitkan Perkhidmatan Kewangan: Polisi produk kewangan baru yang terhad (Jun 2018), mengumumkannya “akan mengemas kini polisi perkhidmatan kewangan untuk menyekat iklan” kriptografi dan kandungan yang berkaitan. Polisi ini akan dilaksanakan menjelang Jun tahun ini. Dengan sekatan ini, terdapat beberapa iklan yang telah diharamkan mungkin dapat mengiklankan kembali dengan Google setelah mendapat persijilan.

Untuk mengiklankan melalui Adwords, pengiklan perlu: “Dilesenkan oleh pihak berkuasa perkhidmatan kewangan yang berkaitan di negara atau negara yang mereka sasarkan; Memastikan iklan dan halaman pendaratan mereka mematuhi semua polisi Adwords; Mematuhi keperluan undang-undang yang berkaitan, termasuk yang berkaitan dengan produk kewangan spekulatif kompleks; Pengiklan boleh meminta pensijilan dengan Google bermula Mac 2018 apabila borang permohonan diterbitkan. Polisi ini akan diguna pakai secara global ke semua akaun yang mengiklankan produk kewangan ini.”

Polisi mereka hanya beberapa minggu selepas Facebook mengumumkan, seperti yang didokumenkan oleh News.Bitcoin.com, “Sehubungan dengan keputusan baru yang dikeluarkan pada 30 Januari, iklan tidak boleh mempromosikan produk dan perkhidmatan kewangan yang sering dikaitkan dengan amalan promosi yang mengelirukan atau menipu, seperti sebagai pilihan binari, ICO, atau mata wang kripto.”

Ekonomi untuk pengiklan dalam talian adalah sangat kompetitif, dan Facebook / Google memegang bahagian besar pasaran itu. Pengiklan telah lama memahami pengalaman negatif dengan iklan yang samar-samar, pautan yang didorong oleh malware, pengalaman pengguna yang tidak elok dan dengan itu iklan yang sah terlepas.

“Iklan Buruk” Masalah Berterusan
Gergasi carian serentak melepaskan metrik untuk membersihkan masalah “iklan buruk”nya. Tahun lalu, mereka melancarkan lebih daripada tiga bilion iklan, hampir dua kali ganda pada tahun 2016. “Kami menyekat 79 juta iklan di rangkaian kami kerana cuba menghantar orang ke laman yang sarat dengan malware, dan menghapuskan 400,000 laman-laman yang tidak selamat tahun lalu. Kami membuang iklan ‘trick-to- click’ sebanyak 66 juta serta 48 juta iklan yang cuba mendapatkan pengguna untuk memasang perisian yang tidak diingini,” tegas syarikat itu. “Kami sentiasa mengemaskini polisi kami,” jelasnya, “ketika kami melihat ancaman baru muncul. Tahun lepas, kami menambah 28 polisi pengiklan baru dan 20 polisi penerbit baharu untuk memerangi ancaman baru dan meningkatkan pengalaman iklan dalam
talian. Tahun ini, kami mengemas kini beberapa polisi untuk menangani iklan dalam produk kewangan yang tidak terkawal atau spekulatif seperti pilihan binari, mata wang kripto, pasaran pertukaran asing dan kontrak untuk perbezaan (atau CFD).”

Dengan tegasnya, siaran itu menyatakan, “Banyak pemilik laman web menggunakan platform pengiklanan kami, seperti AdSense, untuk menjalankan iklan Google di laman web dan kandungan mereka dan membuat wang. Kami membayar $12.6 bilion kepada penerbit rakan kongsi dalam rangkaian iklan kami tahun lepas. Tetapi untuk menghasilkan wang dari iklan Google, anda perlu mengikut peraturan – ini bermakna menghormati pengalaman pengguna lebih daripada iklan.”

Pada tahun 2017, syarikat itu menghampiri pada 100 bilion USD dalam perniagaan berkaitan iklan, 20 peratus lebih tinggi daripada tahun sebelumnya. Bahaya bagi ramai peminat kripto adalah dengan pengaruh Google pada ekosistem yang lebih luas. Ramai yang bimbang dengan laman web yang luas itu mungkin secara tidak sengaja membuka perniagaan dan operasi kriptografi yang palsu.

[ sumber: Bitcoin News – 14 Mac, ditulis oleh C, Edward Kelso ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!