Hacker Mencuri $180K Ether Dari Cryptopia Exchange

147

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Hacker nampaknya masih mempunyai kawalan ke atas cryptocurrency exchange Cryptopia yang berpangkalan di New Zealand.

Firemen analisis data blokchain Elementus berkata dalam catatan blog Selasa bahawa penggodam Cryptopia, selepas berehat selama beberapa hari, telah mencuri tambahan 1,675 ether daripada 17,000 dompet – sejumlah bernilai kira-kira $ 181,000 pada masa penulisan.

Walaupun pada mulanya ia kelihatan seperti Cryptopia mungkin bergerak cryptocurrency untuk menjamin dana pengguna yang masih ada, ether dihantar ke alamat ethereum yang digunakan oleh penggodam tadi, kata firma tersebut, sambil menambah:

“Penggodam itu mempunyai kunci peribadi dan boleh menarik balik dana dari mana-mana dompet Cryptopia mengikut kehendaknya.”

Elementus juga mengatakan bahawa sesetengah dompet masih ditinggikan, menunjukkan bahawa tidak semua pengguna tahu pelanggaran hack itu.

“Kebanyakan dana itu datang dari wallet mining,” tambah firma tersebut. “Mungkin, bayaran ini dihantar bagi pihak pelombong yang memilih untuk menerima ganjaran secara automatik melalui ‘deposit langsung’.”

Minggu lalu, Elementus menerbitkan satu lagi analisis yang menunjukkan bahawa kira-kira $ 16 juta bernilai ether dan ERC-20 telah dicuri dari dompet Cryptopia.

Pertukaran itu, bagaimanapun, tidak mengeluarkan apa-apa maklumat mengenai jumlah kehilangan setakat ini.

Pada 22 Januari, polis mengeluarkan kemas kini yang mengatakan bahawa “kemajuan yang baik” sedang dibuat dan “siasatan positif sedang dibangunkan untuk mengenal pasti sumber pemindahan itu, dan untuk mengenal pasti di mana mata wang kripto yang telah dihantar.”

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!