Hak Cipta Pendaftaran Tidak Mengakui Craig Wright sebagai Satoshi Nakamoto

81

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Pendaftaran hak cipta untuk kertas putih Bitcoin dan kod sumber Bitcoin (BTC) oleh Pejabat Hak Cipta Amerika Syarikat tidak memberikan copyright pada saintis komputer Australia, Craig Wright untuk diiktiraf sebagai Satoshi Nakamoto oleh kerajaan US, Financial Times melaporkan pada 22 Mei.

Wright memfailkan pendaftaran hak cipta untuk kertas putih Bitcoin yang ditulis di bawah nama samaran Satoshi Nakamoto. Siaran berita dari 21 Mei mendakwa bahawa pegawai A.S. menerima pengesahan bahawa Wright memang Satoshi Nakamoto, tetapi berita itu telah dipenuhi dengan keraguan dari masyarakat crypto.

Jurucakap Wright memberitahu Financial Times bahawa “pendaftaran yang dikeluarkan oleh Pejabat Hak Cipta AS mengiktiraf Wright sebagai pengarang – di bawah nama samaran Satoshi Nakamoto – dari kedua-dua kertas dan kod putih,” mendakwa Pejabat itu menjadi agensi kerajaan pertama yang mengiktiraf Wright sebagai pencipta mata wang digital utama.

Walau bagaimanapun, tuntutan tersebut tidak mempunyai asas dalam realitinya kerana apabila Pejabat Hak Cipta menerima permohonan untuk pendaftaran, ia tidak menyiasat kebenaran apa-apa pernyataan yang dibuat dalam permohonan itu, atau identiti orang yang mendaftar untuk hak cipta.

“Dalam kes di mana suatu karya didaftarkan di bawah nama samaran, Pejabat Hak Cipta tidak menyiasat sama ada terdapat sambungan yang dapat dibuktikan antara pihak menuntut dan pengarang palsu itu.”

Lebih-lebih lagi, pendaftaran kod sumber tidak melindungi harta intelek bitcoin sebagai ciptaan.

Pejabat Hakcipta boleh membatalkan permohonan pendaftaran sekiranya maklumat yang dikemukakan adalah tuntutan palsu

Baru-baru ini, skandal sekitar Bitcoin SV (BSV) – altcoin yang disokong oleh Wright – menempatkan Wright di pusat perhatian antarabangsa apabila bursa cryptocurrency mulai membuang dari senarai dagangan.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!