Hampir $ 1 Bilion USD Dicuri Dalam Kes Hacks Crypto Sepanjang Tahun Ini

139

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Kerugian yang berkaitan dengan kerahsiaan crypto terus meningkat dengan ketara, dengan hampir $ 1 bilion dicuri setakat tahun ini, hasil kajian baru-baru ini.

Dalam sembilan bulan pertama tahun 2018, penggodam mencuri $ 927 juta dari bursa cryptocurrency dan platform lain, menurut satu laporan baru-baru ini dari firma keselamatan blockchain CipherTrace.

Dokumen itu berjudul “Cryptocurrency Anti-Money Laundering 2018 Q3,” menunjukkan kerugian adalah 3.5 kali lebih tinggi daripada tahap yang dilihat pada 2017, yang mencapai $ 266 juta. CipherTrace menganggarkan jumlah keseluruhannya akan mencapai lebih dari $ 1 bilion menjelang akhir tahun 2018.

Pencurian yang paling ketara pada tahun 2018 adalah percubaan pertukaran Coincheck Jepun, yang mencuri crypto bernilai $ 530 juta.

Pelanggaran utama lain termasuk beberapa pertukaran crypto seperti BitGrail Itali ($ 195 juta), Zaif Jepun (sekitar $ 60 juta) dan Coinrail Korea Selatan (lebih $ 40 juta) dan Bithumb (lebih $ 30 juta). Jenis-jenis perniagaan lain termasuk platform token Bancor ($ 23.5 juta) dan Geth, seorang pelanggan ethereum (lebih daripada $ 20 juta). Beberapa hacks lain seperti kecurian CoinHoarder phishing, dianggarkan $ 50 juta, tidak termasuk dalam laporan tersebut, kata CipherTrace, sambil menambah bahawa ia akan memasukkannya dalam laporan tahunan 2018 jika angka tersebut dapat disahkan. Firma itu juga mengatakan bahawa ia menyedari lebih daripada $ 60 juta hack, yang belum dilaporkan secara terbuka.

 

CipherTrace mendedahkan bahawa 97 peratus daripada bayaran bitcoin langsung daripada penjenayah pergi ke bursa di negara-negara dengan undang-undang anti-pengubahan wang haram (AML) yang lemah, dan bursa telah mencuci sejumlah besar bitcoin, berjumlah 380,000 BTC atau $ 2.5 bilion pada harga semasa.

Sesetengah kerajaan di seluruh dunia telah mengambil langkah ketat untuk membendung kecurian itu, kata laporan itu, sementara banyak kerajaan lain dijangka akan mewujudkan peraturan AML cryptocurrency yang lebih ketat menjelang akhir tahun ini.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!