Harga Bitcoin berisiko kerana Pasaran Saham A.S. mula merosot.

58

Dow Jones merosot 2.84% pada 26 Jun, mencatatkan kejatuhan 9.27% ​​sejak puncak bulan ini. Oleh kerana aset berisiko menghadapi ketakutan akan pembetulan, kelemahan harga balik Bitcoin (BTC) jangka pendek mungkin meningkat.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Walaupun banyak faktor asas menyebabkan aliran menurun pasaran saham, para penganalisis menunjukkan penurunan kecairan sebagai pemangkin utama. Semasa Federal Reserve mula menawarkan kontrak, stok A.S. turun bersamaan.

Hubungan antara ekuiti Bitcoin dan A.S. dalam beberapa bulan terakhir menimbulkan kebarangkalian penurunan harga BTC.

Semua pasaran bergerak dengan berhati-hati dan Bitcoin tidak terkecuali
Holger Zschaepitz, seorang penganalisis pasaran di Welt, menjelaskan bahawa para pelabur pada awalnya terdorong oleh suntikan kecairan Fed yang agresif. Tetapi, ketika kecairan semakin perlahan, pelbagai risiko makro seperti jumlah jangkitan virus mula mempengaruhi sentimen pelabur.

Merujuk pada grafik yang menunjukkan hubungan antara S&P 500 dan kecairan global.

Begitu juga, harga Bitcoin jatuh tajam ketika pasaran saham A.S. pada awalnya mundur. Dow Jones menyaksikan kejatuhan besar pertama pada minggu ini pada 23 Jun. Bitcoin juga mengalami penolakan yang kuat pada $ 9,700 pada hari yang sama, mencatatkan penurunan 7% dalam 24 jam.

Selama dua tahun kebelakangan ini, harga Bitcoin menunjukkan korelasi yang sedikit dan tidak seperti saham, bergerak berdasarkan dinamik pasarannya sendiri. Tetapi korelasi yang mencolok antara Bitcoin dan saham, terutama pada suku kedua 2020, menunjukkan bahawa pelabur tetap tidak yakin.

Dari kadar pengangguran dua digit dan perjuangan untuk mengurangkan kadar jangkitan virus baru, banyak faktor yang menghalang pemulihan ekonomi global dengan lancar.

Adakah korelasi jangka pendek semestinya perkara yang buruk?
PlanB, pembuat nama samaran dari stock-to-flow model, mengatakan bahawa korelasi jangka pendek antara Bitcoin dan saham boleh menjadi positif.

Peningkatan serentak antara Bitcoin, saham dan aset berisiko lain dapat menunjukkan arus perdana menganggap BTC sebagai aset yang mapan.

Dia berkata:

“Saya melihatnya sebagai berita baik. Saya benar-benar bimbang jika semua wang QE trilion ini mengalir ke stok, bon, harta tanah, emas … tetapi tidak ke bitcoin. FED juga menggerakkan saham, jadi mengetahui stok dan bitcoin tetap bersama bermakna BTC selaras dengan kepentingan FED. “

Sekiranya Fed meningkatkan kecairan sekali lagi akibat sentimen yang merosot di sekitar ekonomi A.S., ia juga boleh memberi manfaat kepada trend harga Bitcoin.

Walau bagaimanapun, dalam jangka masa terdekat, carta BTC menunjukkan bahawa penurunan yang lebih mendalam masih boleh berlaku. Penganalisis teknikal meramalkan kemungkinan penurunan ke $ 7,000, kira-kira penurunan 20%, memandangkan tahap sokongan $ 9,000 telah habis.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!