Hitachi dan Bank Negara India Bekerjasama Dalam Platform Pembayaran Payment Gateway

124

Hitachi Payments telah bekerjasama dengan Bank Negara India (SBI) untuk menubuhkan platform pembayaran digital di seluruh negara tersebut.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Di bawah akademi kerajaan “Digital India” , Hitachi akan menyediakan SBI dengan penyelesaian termasuk platform Internet-of-Things (IoT) “Lumada,” yang telah dilaksanakan sebagai platform asas untuk konsep-konsep utama blockchain ( PoC) untuk pengurusan rantaian bekalan yang dijalankan dengan Mizuho Financial Group Jepun tahun lepas.

Hitachi Payments adalah anak syarikat milik penuh di India daripada konglomerat teknologi multinasional Hitachi, yang menyediakan penyelesaian pembayaran yang diterajui oleh teknologi untuk institusi kewangan. Ia dilaporkan mempunyai 55,000 ATM dan 850,000 titik jualan (POS) peranti (termasuk POS bergerak) di bawah pengurusan di India.

SBI milik kerajaan India adalah bank perdagangan terbesar di negara itu, dengan 23 peratus bahagian pasaran aset dan satu perempat daripada jumlah deposit dan pasaran pinjaman. Mengikut siaran akhbar, ia memberi lebih 420 juta pelanggan dan menguruskan lebih 6,00,000 terminal POS.

Usaha sama Hitachi Payments-SBI dijadikan sebagai bid untuk mempercepatkan “digitalisasi” perkhidmatan kewangan di India dengan memanfaatkan Lumada dan penyelesaian teknologi terkini yang canggih untuk mengembangkan perniagaan perkhidmatan digital di negara itu. Hitachi Payment dilaporkan telah menyediakan perkhidmatan untuk rangkaian penerimaan pembayaran digital SBI pada tahun 2011.

Layari Laman Web Hitachi Lumada : http://www.hitachi.com/products/it/lumada/global/en/

Melalui perkongsian baru itu, Hitachi Payments bersedia untuk melabur 26 peratus dalam SBI Payments subsidiari SBI, yang digambarkan sebagai “saudagar terbesar di pasaran dari segi terminal [POS].”

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, SBI telah membangunkan satu penyelesaian blockchain untuk menguruskan protokol pelanggan-pelanggan (KYC) sejak November 2017, dan juga merupakan pengasas blockchain untuk konsortium penyelidikan perbankan “BankChain.”

Hitachi bekerjasama dengan syarikat gergasi KDDI untuk membicarakan sistem penyelesaian kupon runcit yang menggabungkan platform blockchain Hitachi Hyperledger Fabric dengan biometrik.

Sehingga Februari 2017, konglomerat itu telah bekerjasama dengan firma Techchurch untuk mengintegrasikan platform berasaskan NEM ke sistem pengurusan Hitachi untuk pedagang, “PointInfinity.”

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!