IBM dan Seagate Bergabung Bakal Lancarkan Harddrive berSistem Blokchain untuk melawan pemacu keras palsu

82

IBM dan firma simpanan data Seagate telah mengumumkan inisiatif bersama untuk melawan pemalsuan cakera keras(harddisk) menggunakan teknologi blockchain, menurut kenyataan akhbar yang dikongsi Nov. 8.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Projek ini dilaporkan akan menggunakan Platform Blockchain IBM untuk membantu pengilang, penyepadu, dan rakan kongsi perniagaan untuk mengesahkan pemacu cakera keras.

Penyelesaian IBM dan Seagate akan berfungsi dengan mengemas kini Platform Blockchain IBM pada IBM Cloud dengan data pengesahan produk berdasarkan penyelesaian keselamatan Seagate Electronic ID (eID), yang mana kedua-duanya menghasilkan pengecam unik pada masa pembuatan, kemudiannya boleh digunakan untuk mengesahkan identiti cakera keras.

“Menggayakan teknologi kriptografi untuk menghasilkan perihal digital data yang secara elektronik ditandatangani oleh peranti di bawah infrastruktur utama awam Seagate Secure (PKI) dan disimpan di blokchain untuk pengurusan pematuhan dengan undang-undang privasi data global yang baru muncul.”

Sebagai platform blockchain, semua pihak – sama ada mereka vendor teknologi, penyedia perkhidmatan, atau pengguna akhir – akan mempunyai akses kepada rekod acara tidak berubah yang merangkumi pengeluaran produk sehingga penghujung hayat cakera keras tersebut.

Penyelesaian berbilang arah dijangka membantu mengurangkan kehilangan data dan meluluskan jaminan produk untuk pengguna, serta mengurangkan kos jaminan yang ditanggung oleh produk palsu.

Bruce Anderson, pengarah urusan global industri elektronik di IBM, telah menyatakan bahawa:

“Keupayaan untuk menggabungkan blockchain dengan teknologi pengenalan produk cryptographic memberi isyarat potensi blockchain untuk mengulang semula proses pengurusan kitaran hayat produk elektronik. Komponen elektronik palsu adalah isu global yang memerlukan usaha seluruh ekosistem untuk ditangani. “

IBM terus giat mengejar pembangunan teknologi blockchain, baru sahaja minggu lepas memfailkan paten untuk sistem berkuasa blockchain yang bertujuan untuk menghalang pemain permainan realiti (AR) bertambah daripada menceroboh lokasi yang tidak diingini, dengan itu membantu menetapkan dan mengekalkan sempadan yang selamat antara objek AR dan lokasi fizikal dunia sebenar.

Sehingga 31 Ogos 2018, gergasi teknologi itu menduduki tempat kedua di seluruh dunia dari segi bilangan paten yang berkaitan dengan blockchain yang dikemukakan setakat ini, setakat ini, dikatakan Alibaba Group dari China memegang paten terbanyak.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!