"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Alt-Coins

Ramai yang telah berjaya membuat berjuta-juta dolar dalam beberapa transaksi dan tak kurang juga yang kehilangan duit dengan Alt-coins. Jadi elok anda terus membaca dan membuat penyelidikan tentang Alt-coins dan aplikasi coin. Bitcoin merupakan pencipta kategori mata wang kripto dan membuat semua orang teruja dengan pergerakan besar dalam harga Bitcoin. Dalam masa empat tahun sahaja, Bitcoin telah bergerak dari $0.05 sehingga melebihi $10,000 dalam tempoh sepuluh tahun. Maka terlahirlah jutawan-jutawan bitcoin!

Dengan inovasi awal telah menyebabkan berlaku sambutan luar biasa terhadap Alt-coins. Bitcoin dianggap syiling SHA-256 kerana menggunakan algoritma untuk komponen bukti kerja (proof-of-work).

Alt-coins lain menggunakan algoritma yang berbeza seperti scrypt, X11, X13, X15, NIST5 dan 100% bukti kepunyaan (proof-of-stake). Kebiasaannya pemaju Alt-coins terus berusaha membangunkan beberapa inovasi baru yang membuatkannya lebih berguna kepada peserta di pasaran.

Harga Alt-coins secara tradisinya sangat tidak menentu dan ini menarik perhatian spekulator. Jom lihat antara Alt-coins yang aktif dan berada di ranking teratas.

Antara Alt-coins aktif

 1. Ethereum (ETH)

Ethereum adalah platform tidak berpusat yang membolehkan pemaju membuat aplikasi tidak berpusat dan kontrak pintar.

 1. Ripple (XRP)

Ripple adalah protokol internet yang dibangunkan oleh Ripple Labs untuk menghubungkan semua sistem kewangan yang berbeza di dunia untuk membolehkan pemindahan dana yang selamat dalam mata wang dalam masa nyata.

 1. Bitcoin Cash (BCH)

BCash adalah percabangan Bitcoin yang diaktifkan pada 1 Ogos 2017 dan menawarkan alternatif dengan blok 8 MB dan tidak ada Segwit.

 1. Litecoin (LTC)

Litecoin adalah mata wang Internet pengguna-ke-pengguna yang membolehkan pembayaran kos segera hampir sifar kepada sesiapa sahaja di dunia. Litecoin adalah sumber terbuka, rangkaian pembayaran global yang tidak berpusat sepenuhnya tanpa sebarang pihak berkuasa pusat.

 1. Cardano (ADA)

Cardano menjalankan aplikasi yang tidak berpusat, atau dapps, pentadbir yang tidak dikawal oleh mana-mana kumpulan tunggal tetapi bekerja di blokchain.

 1. Stellar Lumens (XLM)

Stellar adalah platform yang menghubungkan bank, sistem pembayaran, dan pengguna.

 1. NEO (NEO)

NEO adalah projek blockchain berasaskan komuniti bukan keuntungan yang menggunakan teknologi blockchain dan identiti digital untuk mendigitalkan aset, mengotomatikkan pengurusan aset digital dengan menggunakan kontrak pintar, dan mewujudkan “ekonomi pintar” dengan rangkaian yang diedarkan.

 1. IOTA (MIOTA)

IOTA adalah lejar generasi baru dan berrevolusi yang diedarkan menggunakan rekaan baru, yang dipanggil “Tangle”, pada terasnya. Tangle adalah struktur data baru berdasarkan Directed Acyclic Graph.

 1. Dash (DASH)

Dash adalah mata wang digital generasi akan datang berdasarkan perisian Bitcoin

 1. NEM (XEM)

NEM menggunakan sistem ASET PINTAR modular yang membolehkan perniagaan membina pelbagai aplikasi dunia nyata yang luar biasa.

 1. Monero (XMR)

Monero adalah mata wang yang selamat, persendirian, tidak dapat dikesan. Ia adalah sumber terbuka dan tersedia secara bebas untuk semua orang.

 1. Lisk (LSK)

Lisk bertujuan untuk menjadikan teknologi Blockchain lebih mudah diakses dengan SDK yang ditulis dalam JavaScript, tumpuan khas pada pengalaman pengguna, sokongan pemaju dan dokumentasi mendalam.

 1. Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic adalah sumber terbuka, pengguna-ke-pengguna, platform pengkomputeran berdasarkan teknologi blockchain dan kod Ethereum asal.

 1. Qtum (QTUM)

Qtum menyediakan timbunan blockchain Turing-lengkap, dapat melaksanakan kontrak pintar dan aplikasi yang tidak berpusat, setanding dengan blockchain Ethereum.

 1. Bitcoin Gold (BTG)

Bitcoin Gold mempunyai kaedah pengagihan duit syiling hampir sama dengan yang digunakan oleh Bitcoin Cash. Bitcoin Gold adalah projek sumber terbuka percuma yang dicipta oleh sekumpulan peminat Bitcoin dari pelbagai latar belakang.

 1. ZCash (ZEC)

Zcash adalah mata wang kripto tanpa izin yang pertama yang dapat melindungi privasi transaksi dengan menggunakan kriptografi sifar pengetahuan.

 1. Nano (XRB)

Nano adalah platform pembayaran latensi rendah yang memerlukan sumber yang minima, menjadikan Nano sesuai untuk transaksi rakan sebaya.

 1. Steem (STEEM)

Steem adalah pangkalan data blockchain yang menyokong pembangunan komuniti dan interaksi sosial dengan ganjaran mata wang kripto.

 1. Bytecoin (BCN)

Bytecoin adalah mata wang kripto persendirian yang terpencil dengan kod sumber terbuka yang membolehkan semua orang mengambil bahagian dalam pembangunan rangkaian Bytecoin. Privasi dan keselamatan datang secara semulajadi dengan menggunakan Bytecoin.

 1. Stratis (STRAT)

Stratis akan bertindak seperti platform blockchain-as-a-service (BAAS) untuk syarikat dan institusi. Ia akan membantu perniagaan untuk melaksanakan teknologi blockchain untuk pelbagai kes penggunaan di seluruh industri dengan cepat.

Initial Coin Offerings (ICO)

error: Content is protected !!