"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Cara Membeli Bitcoin

Bitcoin boleh dibeli di bursa online (exchange), atau terus dari orang lain melalui pasaran terbuka. Anda boleh membelinya dalam beberapa cara, samada menggunakan tunai, kredit, kad debit, pemindahan kawat, bahkan dengan mata wang kripto lain, bergantung anda beli dari siapa dan tempat tinggal anda.

Apa yang anda perlu buat:

  1. Sediakan Dompet Bitcoin

Langkah pertama adalah untuk menyediakan dompet untuk menyimpan bitcoin anda melalui apa saja kaedah pembelian pilihan anda seperti dinyatakan di atas. Ini boleh menjadi dompet dalam talian (sama ada sebahagian daripada platform bursa, atau melalui pemberi perkhidmatan bebas), dompet meja, dompet mudah alih atau luar talian (seperti peranti perkakasan atau dompet kertas).

Malah dalam kategori dompet ini terdapat pelbagai jenis perkhidmatan untuk dipilih. Anda dinasihat untuk melakukan penyelidikan sebelum memutuskan versi mana yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Bahagian paling penting dengan dompet ini adalah menjaga kunci anda (rentetan aksara) dan kata laluan dengan selamat. Jika anda kehilangannya, anda kehilangan akses kepada bitcoin yang disimpan.

Membeli Dalam Talian

  1. Buka Akaun di Bursa Online

Bursa mata wang kripto akan membeli dan menjual bitcoin bagi pihak anda. Kini terdapat beratus-ratus bursa yang beroperasi, dengan pelbagai tahap kecairan dan keselamatan, dan yang baru terus muncul sementara yang lama akhirnya ditutup. Sama seperti nasihat pemilihan dompet, anda dinasihatkan untuk melakukan penyelidikan sebelum memilih. Anda mungkin akan bernasib baik mempunyai beberapa bursa yang bereputasi untuk dipilih, atau akses anda mungkin terhad kepada satu atau dua sahaja, bergantung kepada lokasi anda.

Bursa bitcoin terbesar di dunia pada masa ini dari segi jumlah USD$ ialah Bitfinex, walaupun ia hanya untuk pedagang setempat. Bursa jumlah tinggi lain ialah Coinbase, Bitstamp dan Poloniex..

Dengan pengawasan pada kenali-pelanggan-anda (KYC) dan anti pengubahan wang haram (AML), banyak bursa kini memerlukan pengesahan pengenalan diri untuk membuka akaun. Biasanya anda akan diminta untuk menyertakan foto rasmi kad pengenalan anda, dan kadangkala bukti alamat juga.

Kebanyakan bursa menerima bayaran melalui pemindahan bank atau kad kredit, dan ada yang sanggup menerima pemindahan Paypal. Dan kebanyakan bursa mengenakan yuran (biasanya termasuk biaya untuk menggunakan rangkaian bitcoin).

Setiap pertukaran mempunyai prosedur yang berbeza untuk penyediaan dan transaksi, dan mereka harus memberi anda perincian yang mencukupi untuk melakukan pembelian. Jika tidak, anda harus pertimbangkan untuk menukar penyedia perkhidmatan ini.

Apabila bursa telah menerima pembayaran dari anda, ia akan membeli jumlah bitcoin bagi pihak anda, dan mendepositkannya dalam dompet secara automatik yang dijana di bursa. Ini boleh mengambil masa beberapa minit atau kadang-kadang berjam-jam bergantung kepada kelancaran rangkaian tersebut. Jika anda mahu (disyorkan), anda kemudian boleh mengalihkan dana ke dompet anda yang di luar dari bursa.

Membeli Dengan Tunai

  1. Pilih Cara Pembelian

Di Amerika Syarikat, platform seperti LocalBitcoins akan membantu anda mencari individu yang berhampiran dengan anda yang bersedia untuk menukar bitcoin dengan wang tunai. LibertyX juga menyenaraikan kedai runcit di mana anda boleh bertukar wang tunai untuk bitcoin. Dan WallofCoins, Paxful dan BitQuick akan mengarahkan anda ke cawangan bank berhampiran anda yang akan membolehkan anda membuat deposit tunai dan menerima bitcoin beberapa jam kemudian.

ATM adalah mesin yang akan menghantar bitcoin ke dompet anda sebagai pertukaran dengan wang tunai. Mereka beroperasi dengan cara yang sama dengan ATM bank – anda masukkan wang tunai, imbas kod QR dompet anda pada skrin, dan jumlah bitcoin yang dibeli akan disalurkan ke akaun anda. Coinatmradar [https://coinatmradar.com] boleh membantu anda mencari ATM bitcoin berhampiran anda.

Cara Menyimpan Bitcoin

error: Content is protected !!