"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Ringkasan Mengenai Bitcoin

Bitcoin adalah matawang digital yang digunakan di internet dan sistem pembayaran digital yang pantas. Ia boleh dihantar dari satu individu kepada individu lain melalui website di internet tanpa melalui bank (seperti p2p) . Ini bermakna kos penghantaran wang adalah lebih mudah, cepat dan murah.

Matawang digital tunggal ini boleh digunakan di seluruh dunia oleh sesiapa saja tanpa perlu tertakluk kepada sebarang jenis matawang dunia. Matawang ini juga tidak boleh dibekukan kerana ia tidak melalui mana-mana bank.

Bitcoin berbeza dari apa yang anda tahu dan gunakan setiap hari. Sebelum anda mula menggunakan Bitcoin, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui bagaimana untuk menggunakannya dengan selamat dan mengelakkan kesilapan yang biasa berlaku. Anda boleh bawa dompet Bitcoin dalam kehidupan seharian anda samada dalam telefon pintar anda ataupun hanya dompet pembayaran dalam talian di komputer anda. Pemilihan dompet boleh anda lakukan dalam seminit.

Bagaimana Menggunakan Bitcoin

  1. Perlengkapkan Diri Anda Dengan Informasi

Bitcoin berbeza dari apa yang anda tahu dan gunakan setiap hari. Sebelum anda mula menggunakan Bitcoin, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui bagaimana untuk menggunakannya dengan selamat dan mengelakkan kesilapan yang biasa berlaku.

[Baca seterusnya]

  1. Pilih Dompet Anda

Anda boleh bawa dompet Bitcoin dalam kehidupan seharian anda samada dalam telefon pintar anda ataupun hanya dompet pembayaran dalam talian di komputer anda. Pemilihan dompet boleh anda lakukan dalam seminit.

[Pilih dompet anda]

  1. Dapatkan Bitcoin

Anda boleh dapatkan Bitcoin dengan menerimanya sebagai bayaran untuk barangan dan perkhidmatan. Terdapat juga beberapa cara anda boleh membeli Bitcoin.

[Beli Bitcoin]

  1. Membelanjakan Bitcoin

Semakin banyak perkhidmatan dan pedagang yang menerima Bitcoin di seluruh dunia. Anda boleh gunakan Bitcoin untuk membayar mereka dan menilai pengalaman anda bagi membantu perniagaan mereka untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan.

[Cari Pedagang dan Produk]

Bagaimana Menerima Bitcoin

 Proses Pembayaran

Anda boleh memproses pembayaran dan invois dengan sendiri atau anda boleh menggunakan perkhidmatan pedagang dan mendepositkan duit dalam mata wang tempatan atau bitcoin anda. Kebanyakan lokasi jualan perniagaan menggunakan tablet atau telefon pintar untuk membolehkan pelanggan membayar menggunakan telefon bimbit mereka.

[Cari perkhidmatan pedagang]

Perakaunan dan Pencukaian

Peniaga sering menyimpan dan memaparkan harga dalam mata wang tempatan mereka. Bitcoin juga berfungsi sama seperti mata wang asing. Untuk mendapatkan panduan yang sesuai mengenai pematuhan cukai dalam bidang anda sendiri, anda harus berhubung dengan akauntan yang berkelayakan.

[Baca seterusnya]

Dapatkan Pendedahan

Semakin ramai pengguna mencari cara untuk membelanjakan bitcoin mereka. Anda boleh mengemukakan perniagaan anda ke direktori dalam talian untuk membantu pengguna mencari anda dengan mudah. Anda juga boleh memaparkan logo Bitcoin di laman web anda atau di permis perniagaan anda.

[Kemukakan perniagaan anda]

Bagaiman Bitcoin Berfungsi

Asas Kepada Pengguna Baru

Sebagai pengguna baru, anda boleh bermula dengan Bitcoin tanpa memahami butiran teknikal. Sebaik sahaja anda mempunyai dompet Bitcoin pada komputer atau telefon pintar anda, ia akan menjana alamat pertama Bitcoin anda dan anda boleh menjana seberapa banyak apabila anda memerlukannya. Anda boleh mendedahkan alamat anda kepada rakan supaya mereka boleh membayar atau sebaliknya. Ini agak serupa dengan cara kerja emel, kecuali alamat Bitcoin hanya boleh digunakan sekali sahaja.

Baki – rantaian blok (blockchain)

Rantaian blok adalah lejar umum yang dikongsi di mana pengantungan keseluruhan rangkaian Bitcoin. Semua urus niaga yang disahkan dimasukkan dalam rantaian blok. Dengan cara ini, dompet Bitcoin boleh mengira keseimbangan yang boleh dibelanjakan dan urus niaga baru boleh disahkan untuk membelanjakan bitcoin yang sebenarnya dimiliki oleh pembiaya. Integriti dan susunan kronologi rantaian blok dikuatkuasakan dengan kriptografi.

Transaksi – kunci peribadi (private keys)

Transaksi adalah pemindahan nilai antara dompet Bitcoin yang dimasukkan ke dalam rantaian blok. Dompet Bitcoin menyimpan sekeping data rahsia yang dikenali sebagai kunci peribadi atau benih (seed), yang digunakan untuk menandatangani transaksi, menyediakan bukti matematik bahawa mereka telah datang dari pemilik dompet. Tanda tangan juga menghalang transaksi itu daripada diubah oleh sesiapa sahaja setelah dikeluarkan. Semua transaksi disiarkan di antara pengguna dan biasanya mula disahkan oleh rangkaian dalam 10 minit berikutnya, melalui proses yang disebut perlombongan (mining).

Memproses – perlombongan (mining)

Perlombongan adalah sistem kesepakatan diedarkan yang digunakan untuk mengesahkan transaksi menunggu dengan memasukkan mereka dalam rantaian blok. Ia menguatkuasakan susunan kronologi dalam rantaian blok, melindungi keberkecualian rangkaian, dan membenarkan komputer yang berbeza untuk bersetuju dengan keadaan sistem. Untuk disahkan, transaksi mesti dikumpul dalam blok yang sesuai dengan peraturan kriptografi yang sangat ketat yang akan disahkan oleh rangkaian. Peraturan ini menghalang blok sebelumnya daripada diubah suai kerana jika berlaku demikian akan membatalkan semua blok berikutnya. Perlombongan juga mewujudkan kesamaan dengan loteri kompetitif yang menghalang mana-mana individu daripada mudah menambah blok baru secara berturut-turut dalam rantaian blok. Dengan cara ini, tiada individu yang boleh mengawal apa yang dimasukkan dalam rantaian blok atau menggantikan bahagian rantaian blok untuk membelanjakan semula perbelanjaan yang telah dibuat.

Apa Itu Bitcoin?

error: Content is protected !!