"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Apa Itu Decentralized Autonomous Organization?

DAO atau “Organisasi Otonomi Tidak Berpusat” telah dilancarkan pada tahun 2016 tetapi projek itu gagal selepas beberapa bulan. Walaupun begitu ia merupakan contoh yang terbaik tentang apa yang orang perkatakan tentang teknologi. Perancangan ini adalah untuk peserta menerima token DAO, kemudian mengundi untuk projek-projek yang patut dibiayai. Untuk memilih projek untuk dilabur, ia bergantung kepada kebijaksanaan orang ramai.

Terdapat beberapa cara yang DAO maksudkan bagi memperbaiki tadbir urus organisasi hari ini:

  • Sesiapa sahaja yang mempunyai akses internet boleh memegang token DAO atau membelinya.
  • Pencipta DAO boleh menetapkan apa saja peraturan yang mereka pilih.

DAO bergantung pada kontrak pintar, atau peraturan pra-program yang menggambarkan apa yang boleh berlaku dalam sistem.

Kontrak pintar ini boleh diprogramkan untuk menjalankan pelbagai tugas, seperti mengagihkan dana selepas tarikh tertentu atau apabila mencapai peratusan tertentu pengundi yang bersetuju untuk membiayai projek.

Sesetengah penyokong mengatakan DOA boleh digunapakai untuk organisasi dalam setiap jenis keputusan yang perlu dibuat dan bukan keputusan yang hanya berkaitan dengan wang.

Pada dasarnya, mereka melihatnya sebagai cara menjamin demokrasi, di mana pihak berkepentingan boleh memilih untuk menambah peraturan baru, menukar peraturan, atau menggulingkan ahli dan lain-lain lagi.

Keselamatan

Sangat mudah untuk melihat mengapa “kod yang tidak dapat dihalang” boleh menimbulkan masalah keselamatan.

Hari ini, sukar untuk menukar DAO, atau kontrak pintar yang mendasarinya apabila ia digunakan untuk blockchain Ethereum. Ini adalah baik kerana seorang orang atau entiti tidak boleh mengubah peraturannya.

Tetapi ia juga berpotensi menjadi kelemahan yang paling besar. Sekiranya seseorang melihat pepijat dalam DAO yang sedang berjalan, pemaju tidak boleh menukar kod tersebut dengan sewenang-wenangnya.

Itulah masalah dengan DAO. Pemerhati melihat penggodam perlahan-lahan mengeluarkan dana, tetapi mereka tidak dapat berbuat apa-apa untuk menghentikannya. (Secara teknikal, penggodam itu mengikuti peraturan semasa ia dilaksanakan).

Pemimpin pengekod Ethereum mematah-balikkan transaksi untuk mengembalikan dana kepada pemiliknya, ini merupakan keputusan yang paling kontroversial yang menyebabkan keretakan dalam komuniti.

Masih lagi didebatkan cara terbaik untuk menangani situasi ini di masa depan.

Bagaimana Kontrak Pintar Ethereum Berfungsi

error: Content is protected !!