"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Bagaimana Cara Membeli Ethereum

Ada pelbagai cara boleh digunakan untuk membeli Ethereum, tetapi kami akan kongsikan cara yang terbaik yang telah kami gunakan untuk membeli Ethereum.

Belian di Bursa (Exchange)

Terdapat banyak bursa mata wang crypto seperti Poloniex [https://poloniex.com/], Kraken [https://www.kraken.com/], HitBTC [https://hitbtc.com/ETH-to-BTC] dan Bitfinex [https://www.bitfinex.com/] yang menjual Ethereum, dan anda boleh membelinya dengan menggunakan mata wang fiat atau mata wang crypto. Anda boleh berdagang menggunakan BTC anda atau mata wang crypto lain yang disokong untuk Ethereum. Atau anda boleh gunakan mata wang fiat untuk membeli Bitcoin dan kemudian tukarkannya ke Ethereum. Dari situ anda boleh mengeluarkan ETH anda ke dompet anda.

Yuran pembelian adalah pada nilai yang sama antara 0.1 hingga 0.2%. Yuran pengeluaran berbeza sedikit bergantung kepada pemindahan. Adalah lebih baik melakukan pemindahan SEPA yang diberikan samada secara percuma atau kurang daripada 1 Euro. Pemindahan bank ke negara lain boleh berkisar antara $5 – $20 dolar. Pengeluaran Crypto biasanya percuma atau dengan yuran rangkaian sekitar 0.05 Euro.

Sekiranya anda sudah mempunyai Bitcoin yang anda mahu tukarkan kepada Ethereum, anda juga boleh cuba guna Buy Ether [https://www.buy-ether.com/]. Anda hanya perlu menghantar mereka Bitcoin anda dan masukkan alamat dompet Ethereum anda untuk menerima ETH sebagai balasannya. Untuk ini anda perlukan dompet Ethereum.

Membuka Dompet Ethereum

Ethereum Wallet [https://github.com/ethereum/mist] telah menggabungkan Shapeshift [https://shapeshift.io/#/coins] supaya anda juga boleh mendapatkan ETH anda melalui dompet anda jika anda mempunyai Bitcoin.

Jika anda berada di rumah dengan pengaturcaraan dan pengekodan, anda juga boleh menggunakan Geth [https://www.ethereum.org/cli]. Jika tidak, mungkin lebih baik untuk mencari antara muka (interface) pengguna yang lebih mudah. Ia bagus untuk menyatukan kontrak, menghantar dan menerima Ether. Walau bagaimanapun, jika anda hanya mencari dompet yang mudah dan jelas, maka ini mungkin bukan untuk anda.

Pilihan yang lebih mesra pengguna adalah MyEtherWallet [https://www.myetherwallet.com/]. Mudah bagi menghantar, menerima dan anda juga boleh mencetak alamat anda untuk simpanan rizab Bitcoin di luar talian (cold storage).

Pilihan lain adalah untuk mendapatkan dompet Ethereum anda pada telefon anda. Ia boleh dimuat turun melalaui Android sahaja buat masa ini.

Beli Ethereum Dari ATM

Tidak ada ATM khusus untuk Ethereum sahaja tetapi Lamassu (di California, Amerika) telah menambah pilihan untuk membeli Ethereum juga di atas Bitcoin di ATM mereka.

Ether Camp [http://www.ether.camp/] telah menyatakan bahawa kod sumber terbuka yang digunakan oleh Lamassu dapat diubahsuai untuk bekerja dengan platform Ethereum. Di samping menukar beberapa ETH anda untuk wang tunai atau Bitcoin, ATM ini juga boleh dibuat untuk berinteraksi dengan aplikasi berasaskan kontrak pintar pada blockchain Ethereum.

ATM ini terletak di 55 E 3rd Avenue, San Mateo, California – Hero City. Alamat itu adalah di atas pejabat pelopor teknologi realiti maya yang terkenal Boost VC [https://www.boost.vc/]. Tidak lama lagi, ATM lain akan turut dikemas kini.

Bagaimana Melombong Ethereum

error: Content is protected !!