"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Bagaimana Melombong Ethereum

Seperti yang telah diterangkan dalam konsep melombong Ethereum sebelum ini, pelombong menetapkan komputer untuk menyelesaikan persoalan kriptografi dalam usaha untuk mendapatkan Ether, dan mereka perlu mencuba menyelesaikan sejumlah besar masalah pengkomputeran sehingga seseorang dapat menyelesaikannya.

Salah satu perkara yang menarik mengenai blockchain terbuka adalah, secara teori, sesiapa sahaja boleh menetapkan komputer mereka untuk memberi tumpuan kepada persoalan kriptografi ini sebagai cara untuk memenangi ganjaran. Tetapi realitinya perlombongan di blockchain awam memerlukan lebih banyak kuasa dari masa ke masa, kerana lebih banyak orang melabur dalam perkakasan yang lebih berkuasa.

Pada hari ini, perlombongan yang berkuasa rendah tidak mungkin menang, tetapi ia boleh dijadikan sebagai hobi kepada para pengemar melombong Ethereum.

Memilih Perkakasan Perlombongan

Anda memerlukan perkakasan perkomputeran khas sepenuh masa hanya untuk tujuan perlombongan ini. Terdapat dua jenis perkakasan perlombongan: CPU dan GPU.

GPU mempunyai kadar hash yang lebih tinggi, bermakna mereka boleh meneka jawapan kepada persoalan dengan lebih cepat. GPU kini merupakan satu-satunya pilihan untuk pelombong Ether.

Penetapan kepada GPU adalah tugas yang sangat rumit. Kalau tak percaya, anda boleh buat carian di Google untuk nasihat tentang mana yang paling menguntungkan berdasarkan kadar prestasi hash, penggunaan kuasa dan perbelanjaan awal kad. Anda mungkin ingin memasang pelantar perlombongan, mesin yang mungkin terdiri daripada pelbagai GPU dan mungkin mengambil masa seminggu untuk membinanya.

Kalkulator keuntungan perlombongan menunjukkan jumlah Ether yang mungkin anda peroleh pada kadar hash tertentu, dan sama ada Ether itu mencukupi apabila ditolak dengan kos penyediaan dan kos elektrik. Untung atau tidak?

Memasang Perisian

Setelah menetapkan perkakasan perlombongan yang ingin digunakan, langkah seterusnya ialah memasang perisian perlombongan. Pertama, pelombong perlu memasang pengguna untuk menyambung ke rangkaian.

Pengaturcara yang biasa dengan baris arahan boleh memasang Geth, yang menjalankan nod Ethereum yang ditulis dalam bahasa skrip ‘Go’.

Setelah dipasang, nod anda boleh berinteraksi dengan nod lain dan menyambungkannya ke rangkaian Ethereum. Sebagai tambahan kepada perlombongan Ether, ia menyediakan antara muka untuk menggerakkan kontrak pintar (smart contract) anda sendiri dan menghantar transaksi menggunakan baris arahan.

Pengujian

Adalah lebih baik untuk menguji Ether pada rangkaian peribadi anda untuk bereksperimen dengan kontrak pintar (smart contract) atau aplikasi tidak berpusat (aktiviti yang memerlukan penggunaan token).

Perlombongan pada rangkaian ujian tidak memerlukan perkakasan mewah, hanya komputer rumah dengan Geth atau pengguna lain yang dipasang.

Perisian Ethminer

Perisian perlombongan Ethereum dikenali sebagai Etheminer. Setelah anda memuat turun pengguna dan nod, anda adalah sebahagian daripada rangkaian. Kemudian anda boleh memuat turun Ethminer. Pastikan anda muat turun versi Windows yang sesuai.

Setelah dipasang, nod anda akan secara rasmi memainkan peranan dalam mendapatkan rangkaian Ethereum.

Bergerak Secara Berkumpulan

Sebagai pelombong, anda mungkin tidak dapat melombong Ether dengan sendiri.

Itulah sebabnya pelombong harus berkerjasama dalam kumpulan dan mengumpul kuasa pengkomputeran mereka untuk meningkatkan peluang mereka menyelesaikan persoalan kriptografi dan penghasilan Ether. Kemudian, mereka boleh membahagikan keuntungan mengikut kadar kuasa yang disumbang oleh setiap pelombong.

Terdapat banyak faktor yang perlu difikirkan dalam menyertai kumpulan perlombongan sebegini. Setiap kumpulan mungkin tidak akan bertahan selama-lamanya, dan kuasa pengkomputeran setiap kumpulan sentiasa berubah. Jadi terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi dalan memilih kumpulan mana untuk disertai.

Satu perkara yang perlu diingat ialah setiap kumpulan lombong mempunyai struktur pembayaran yang berbeza.

Kumpulan perlombongan akan mempunyai beberapa jenis proses pendaftaran di laman web supaya pelombong boleh berhubung ke kumpulan dan memulakan perlombongan.

Konsep Perlombongan Ethereum

error: Content is protected !!