"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Initial Coin Offerings (ICO)

Apa itu ICO? “Tawaran Syiling Permulaan”, yang juga dirujuk sebagai ICO, merupakan mekanisma menjana dana di mana projek-projek baru menjual token kripto mereka sebagai pertukaran untuk bitcoin dan ether. Ia agak serupa dengan Tawaran Awam Permulaan (IPO) di mana pelabur membeli saham syarikat.

ICOs adalah fenomena yang baru tetapi sudah menjadi tajuk utama perbincangan dalam komuniti blockchain. Ramai yang melihat projek ICO sebagai sekuriti tidak dikawal yang membolehkan pengasas menjana modal/dana yang banyak, sementara yang lain berpendapat ia adalah inovasi dalam model pendanaan modal usaha niaga. Suruhanjaya Sekuriti dan Sekuriti A.S. (SEC) baru-baru ini telah mencapai keputusan mengenai status token yang dikeluarkan di DAO ICO yang terkenal yang telah memaksa banyak projek dan pelabur untuk mengkaji semula model pendanaan banyak ICOs. Kriteria yang paling penting untuk dipertimbangkan adalah sama ada token tersebut melepasi ujian Howey. Sekiranya ia melepasi ujian tersebut, ia mesti dianggap sebagai sekuriti dan tertakluk kepada sekatan tertentu yang dikenakan oleh SEC.

ICOs mudah untuk distruktur kerana teknologi seperti ERC20 Token Standard, yang menggambarkan banyak proses pembangunan yang diperlukan untuk mewujudkan aset kriptografi baru. Kebanyakan ICO berfungsi di mana pelabur menghantar dana (biasanya bitcoin atau ether) ke kontrak pintar yang menyimpan dana dan mengedarkan nilai yang setara dalam token baru pada masa yang ditetapkan.

Terdapat kemungkinan beberapa sekatan ke atas siapa yang boleh mengambil bahagian dalam ICO, dengan mengandaikan bahawa token itu sebenarnya bukan sekuriti. Dan kerana anda mengambil wang dari kumpulan pelabur global, jumlah yang dibangkitkan dalam ICO boleh menjadi sangat besar. Isu asas dengan ICO adalah hakikat bahawa kebanyakan mereka mengumpul wang pra-produk. Ini menjadikan pelaburan sangat spekulatif dan berisiko tinggi. Hujah kaunter adalah gaya penjanaan dana ini sangat bermanfaat (dan perlu) untuk memberi insentif kepada pembangun/pemaju protokol.

Sebelum kita meneruskan topil ini, penting untuk kita mengetahui beberapa kontek sejarah bagaimana trend itu bermula.

Sejarah ICOs

Beberapa projek menggunakan model “crowdsale” untuk cuba membiayai kerja-kerja pembangunan mereka pada tahun 2013. Ripple telah melombong 1 bilion token XRP dan menjualnya kepada pelabur yang sanggup untuk menukarkan dengan mata wang fiat atau bitcoin. Ethereum menjana lebih $18 juta pada awal 2014 – ICO terbesar yang pernah siap pada masa itu.

DAO adalah percubaan pertama dalam pengumpulan dana untuk token baru pada Ethereum. Ia berjanji untuk mewujudkan sebuah organisasi kawalan tidak berpusat  yang akan membiayai projek blockchain lain, tetapi ia adalah unik kerana keputusan tadbir urus akan dibuat oleh pemegang token itu sendiri. Walaupun DAO berjaya dari segi menjana wang lebih $150 juta, pengodam yang tidak diketahui telah dapat menyedut berjuta-juta dolar dari organisasi kerana kelemahan teknikalnya. Yayasan Ethereum memutuskan bahawa tindakan terbaik adalah untuk bergerak maju dengan percabangan keras, bagi membolehkan mereka memulihkan dana yang dicuri.

Walaupun percubaan pertama untuk membiayai token dengan selamat di platform Ethereum gagal, pemaju blockchain menyedari bahawa menggunakan Ethereum untuk melancarkan token masih jauh lebih mudah daripada mengejar pembenihan melalui model modal teroka biasa. Khususnya, piawaian ERC20 memudahkan para pemaju membuat token-token kriptografi mereka sendiri di blok Ethereum.

Ada yang berpendapat bahawa projek “crowdfunding” menjadi aplikasi hebat Ethereum berdasarkan saiz yang besar dan kekerapan ICOs. Tidak pernah sebelum ini permulaan produk awal dapat menjana wang yang banyak dan dalam masa yang singkat  sebegini. Aragon menjana sekitar $25 juta dalam hanya 15 minit, Basic Attention Token mengumpul $35 juta dalam hanya 30 saat, dan Status.im mejana $270 juta dalam beberapa jam. Dengan sedikit peraturan dan kemudahan penggunaannya, iklim ICO kini telah diteliti oleh banyak pihak di dalam komuniti serta pelbagai badan kawal selia di seluruh dunia.

Adakah ICOs Sah?

Jawapan pendek adalah mungkin. ICOs telah wujud dan masih samar-samar kerana pertikaian dibuat terhadap fakta bahawa mereka hanyalah aset kewangan baru yang tidak dikawal. Walau bagaimanapun, keputusan baru-baru ini SEC telah berjaya menyelesaikan sebahagian kesamaran itu. Dalam sesetengah kes, token adalah token utiliti semata-mata, bermakna ia memberikan pemilik akses kepada protokol atau rangkaian tertentu; oleh itu ia tidak boleh diklasifikasikan sebagai sekuriti kewangan. Sebaliknya, jika token itu merupakan token ekuiti, bermakna ia berpotensi untuk meningkat dari segi nilai, maka ia kelihatan lebih seperti sekuriti.

Walaupun ramai individu membeli token untuk mengakses platform berasakan masa hadapan, sukar untuk membantah idea bahawa kebanyakan pembelian token untuk tujuan pelaburan spekulatif. Ini mudah untuk dipastikan kerana angka penilaian bagi banyak projek masih belum mempunyai produk komersial.

Keputusan SEC mungkin memberikan sedikit penjelasan kepada status token utiliti berbanding token sekuriti, walau bagaimanapun, masih terdapat banyak ruang untuk menguji kesahihannya dari segi perundangan. Buat masa sekarang, dan sehingga had pengawalseliaan yang lebih tinggi dikenakan, usahawan boleh terus memanfaatkan fenomena baru ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang ICOs, anda boleh rujuk sumber-sumber berikut:

Penyelidikan:

Smith + Crown [https://www.smithandcrown.com/icos/]

ICOrating [https://icorating.com/]

Komuniti:

Bitcoin Talk Forum [https://bitcointalk.org/index.php?board=67.0]

CoinFund Slack Channel [https://coinfund.slack.com/?redir=%2Fmessages]

Reddit – r/icocrypto [https://www.reddit.com/r/icocrypto/]

Kalendar:

TokenMarket [https://tokenmarket.net/]

CoinSchedule [https://www.coinschedule.com/]

CryptoCompare [https://www.cryptocompare.com/]

GitHub’s Ultimate ICO Calendar [https://github.com/Scanate/UltimateICOCalendar]

Risiko Pelaburan Matawang Digital

error: Content is protected !!