Impak “Crypto Mining” pada Harga Saham AMD

175

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Manakala saham Advanced Micro Devices Inc. (AMD) telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara dalam bulan lalu berikutan krisis perlombongan cryptocurrency, dua penganalisis memberi amaran bahawa pelabur boleh kecewa sekiranya perlombongan mati, MarketWatch melaporkan 20 Jun.

Dalam bulan lalu, stok AMD telah memperoleh kira-kira 30 peratus terima kasih kepada unit pemproses grafik (GPU) yang dihasilkan oleh syarikat itu, yang telah membentuk diri mereka sebagai perkakasan yang berkesan untuk perlombongan crypto. Walau bagaimanapun, sesetengah penganalisis telah menyatakan kebimbangan bahawa kejayaan saham AMD baru-baru ini tidak boleh bertahan lama jika quiets tambang rendah, atau jika para peniaga memilih GPU oleh pengeluar lain.

Stacy Rasgon, penganalisis dari Bernstein, mendakwa bahawa dalam tempoh krisis cryptocurrency baru-baru ini, GPU AMD telah memberi manfaat kepada pelombong, walaupun peranti itu pada mulanya direka untuk permainan. Ragson berkata bahawa rantaian bekalan GPU kepada pemain dikekang di seluruh industri. Sekiranya pelombong beralih kepada produk pesaing AMD, dia berpendapat bahawa syarikat itu “boleh mengalami bukan sahaja kekurangan unit dalam penurunan crypto tetapi juga tekanan ASP (harga jualan purata) jika campuran trend turun, berpotensi memburukkan apa-apa kesan.”

Joseph Moore dari Morgan Stanley juga bimbang tentang kesan crypto, menyatakan bahawa AMD adalah “menghadapi pelancaran produk Nvidia yang hampir pasti bahawa mereka mungkin tidak mempunyai jawapan untuk satu tahun lagi.” Dia menjelaskan:

“Kekuatan cryptocurrency telah sedikit mengimbangi kemajuan yang perlahan dan mantap mewujudkan momentum dalam mikropemproses desktop dan pelayan selepas beberapa tahun dari pasaran tersebut – tetapi pendapatan yang lebih tinggi telah mendorong perbelanjaan operasi yang lebih tinggi, yang seterusnya meningkatkan bar untuk perniagaan pemproses jika momentum crypto harus pudar. ”

Sejauh tahun ini, saham AMD telah meningkat 61 peratus, ditutup pada $ 16.52 hari ini.

AMD enam bulan harga saham. Sumber: Nasdaq

Walaupun pertumbuhan perlombongan crypto telah diberikan kepada industri kad grafik, Ketua Pegawai Eksekutif AMD Lisa Su baru-baru ini menyatakan berhati-hati di sekeliling blockchain dan cryptocurrency, mengatakan ia adalah “sedikit gangguan, dalam jangka pendek.” Su mengatakan bahawa blok dan perlombongan dibuat sekitar 10 peratus daripada pendapatan AMD sepanjang suku tersebut.

Sesiapa yang membeli saham Amd pada bulan april telah kaut keuntungan sebanyak 61% , nampaknya tidak semestinya saham crypto akan meletup, jikalau anda pandai menafsir hala tuju teknologi anda juga boleh buat duit dengan saham konvensional. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!