Indonesia Laksana Peraturan Baru Dagangan Cryptocurrency

269

Pengawas kewangan Indonesia telah menetapkan peraturan baru untuk perdagangan aset crypto di bursa niaga di negara itu.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Agensi Pengawalseliaan Perdagangan Berjangka Komoditi (Bappebti), sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Indonesia, mengumumkan peraturan baru hari ini, menyatakan bahwa bursa cryptocurrency harus didaftarkan dan diluluskan sebelum beroperasi.

Agensi itu juga mengesahkan bahawa aset crypto diiktiraf secara rasmi sebagai komoditi yang boleh diniagakan di bursa niaga negara.

Ketua lembaga itu, Indrasari Wisnu Wardhana, mengatakan dalam pernyataan hari Isnin bahwa peraturan telah ditetapkan untuk memberikan kepastian hukum kepada sektor niaga  crypto, serta melindungi konsumen dan investor.

Dalam dokumen yang memperincikan peraturan penuh dan keperluan pendaftaran, Bappebti berkata, bursa niaga yang berurusan dengan aset crypto mesti mempunyai modal berbayar sekurang-kurangnya 1,5 trilion rupiah Indonesia ($ 106 juta) dan harus mempertahankan baki modal penutupan sekurang-kurangnya 1.2 trilion rupiah Indonesia ($ 85 juta).

Mereka juga dikehendaki mempunyai “tahap keselamatan sistem yang baik” dan sekurang-kurangnya tiga orang pekerja yang adalah Profesional Keselamatan Sistem Maklumat Berkenifikasi (CISSP). Mereka juga mesti menjalani proses penilaian risiko, kata agensi itu, termasuk mengesahkan pengubahan wang haram (AML) dan memerangi pembiayaan keganasan (CFT).

Bappebti juga telah menetapkan peraturan bagi peniaga dan penyedia perkhidmatan penyimpanan aset crypto, menyatakan bahawa kedua-duanya juga harus diluluskan sebelum operasi dan kedua-duanya mesti mengekalkan modal berbayar minimum sebesar 1 trilion rupiah Indonesia ($ 71 juta) dan baki penutupan minimum 800 bilion rupiah Indonesia ($ 57 juta).

Agensi itu menjelaskan bahawa peraturan baru tidak berlaku untuk tawaran duit syiling permulaan (ICOs). Menggunakan kriptografi sebagai cara pembayaran dilaporkan masih dilarang di negara itu.

Menurut Reuters, peniaga-peniaga kripto negara itu tidak puas hati bahawa pengawas telah menetapkan modal minimum yang tinggi, dengan alasan ia akan menangguhkan pembangunan pasaran yang baru muncul.

Ketua Pegawai Eksekutif peniaga aset digital Indodax, Oscar Darmawan, memberitahu sumber berita bahawa keperluan modal “sangat besar” adalah melebihi apa yang diperlukan untuk melancarkan bank luar bandar dan lebih tinggi daripada modal berbayar minimum 2.5 bilion ($ 177,000) untuk peniaga komoditi yang lebih tradisional.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!