Institusi JPMorgan Lancar Cryptocurrency Tersendiri

255

Pada 14 Februari, syarikat perbankan Amerika Syarikat JPMorgan Chase mengumumkan  cryptocurrency nya tersendiri. Ini adalah kali pertama bank utama A.S. telah mengisytiharkan aset digital untuk penggunaan langsung dalam operasi perniagaan.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Langkah itu tidak disangka-sangka untuk JPMorgan Chase, CEOnya, Jamie Dimon, terkenal dalam komuniti crypto untuk ucapan anti-Bitcoin (BTC). Mata wang maya yang baru digelar “JPM Coin.”

Koin JPM bertujuan untuk meningkatkan kecekapan penyelesaian. Terdapat tiga permohonan awal untuk Koin JPM, Umar Farooq, ketua projek blockchain pemberi pinjaman, memberitahu CNBC.

Yang pertama ialah pembayaran rentas sempadan untuk pelanggan korporat yang besar,  kini bergantung kepada pemindahan online yang disediakan oleh rangkaian seperti SWIFT, Ini bermakna mereka mengambil masa beberapa hari bekerja untuk menyelesaikannya. Menurut Farooq, pembayaran menggunakan JPM Coin akan dilakukan dengan segera pada bila-bila masa.

SWIFT, yang kini mengendalikan lebih daripada separuh daripada semua nilai pemindahan wang, pembayaran rentas sempadan, juga dicabar untuk mengemas kini sistem penghantarannya.

Ripple (XRP), CEOnya, Brad Garlinghouse, baru-baru ini menyatakan bahawa “apa yang kita lakukan pada hari demi hari sebenarnya mengambil alih SWIFT. “Ripple telah melaporkan pelbagai kemajuan dalam bidang pembayaran antarabangsa, yang didakwa menjimatkan kos transaksi sebanyak 40-70 peratus dengan platform xRapid dan menambah beberapa institusi perbankan utama kepada rangkaian RippleNetnya.

SWIFT pula telah memulakan penyelidikan blockchain sebagai salah satu pilihan untuk mencapai pembayaran yang lebih cepat. Di samping itu, ia telah meningkatkan platform pembayaran Inovasi Pembayaran Pembayaran Global (GPI) – baru-baru ini, rangkaian perbankan melancarkan konsep bukti (PoC) gerbang yang membolehkan firma perisian blockchain R3 menyambung ke GPI.

JPM Coin akan dilaporkan digunakan untuk transaksi sekuriti. Pada bulan April, bank itu menguji platform Quorum Blockchainnya, bersama dengan National Bank of Canada dan peserta sektor pinjaman lain. Tujuannya adalah untuk menyelaraskan pembayaran asal, penyelesaian dan kadar faedah, antara proses kewangan lain.

JPMorgan Chase mencipta Quorum pada 2016 sebagai sebahagian daripada Ethereum Enterprise Alliance (EEA), di mana ia merupakan salah satu rakan pengasas. Platform berjalan pada blok Ethereum (ETH) dan dimodelkan selepas klien Ethereum Go. Ia kini digunakan oleh syarikat farmaseutikal Pfizer dan Genentech serta Microsoft Azure.

Pada bulan Mac, JPMorgan Chase mengisytiharkan bahawa mereka sedang mempertimbangkan untuk membuat Quorum sebagai entiti bebas sebagai cara untuk menarik lebih banyak rakan kongsi yang menjadi pesaing decentralized.

Akhirnya, cryptocurrency baru boleh digunakan oleh syarikat besar termasuk Honeywell International dan Facebook, yang dilaporkan akan menggunakan perniagaan perkhidmatan perbendaharaan JPMorgan Chase untuk menggantikan dana yang mereka pegang di berbagai anak syarikat di seluruh dunia. Menurut CNBC, perniagaan membawa peminjam $ 9 bilion hasil pada 2018. Farooq menjelaskan dalam ulasan:

“Wang merosot ke seluruh dunia dalam sebuah perusahaan besar, adakah ada cara untuk memastikan bahawa anak syarikat boleh mewakili tunai pada kunci kira-kira tanpa perlu menyambungkan unit itu? Dengan cara itu, mereka dapat menggabungkan wang mereka dan mungkin mendapat harga yang lebih baik untuknya. ”

Beliau juga menambah bahawa, pada masa akan datang, token pemberi pinjaman boleh digunakan untuk pembayaran di peranti yang berkaitan dengan internet.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!