IOTA vs Byteball – DAG Sistem VS BlockChain?

218

Idea blockchain sebagai rantaian blok yang mengandungi data yang terpelihara dan diperolehi melalui “Encryption” sejak 25 tahun sebelum ini hingga ke awal 90-an, Namun Bitcoin merupakan konsep pertama yang di praktikalisasi dengan blockchain pada tahun 2008.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Semenjak itu, kita dapat melihat banyak blockchain yang tumbuh bak cendawan. Bermula dengan mata wang(currencies), Dapps, pengurusan aset digital, pasaran ramalan(prediction market) … kemungkinan blockchain hanya terhad oleh imaginasi kita.

Blockchain
Blockchain sering disalahtafsirkan sebagai distributed ledger technology (DLT) , tetapi ia hanya digunakan dalam DLT. Ramai yang mempunyai pemikiran bahawa potensi blockchain yang tidak terbatas, tidak dapat berpertahan oleh ketidakupayaannya untuk menyokong skala dan rangkaian yang lebih besar.

Batasan blokchain ini berpunca dari protokol konsensusnya, sama ada “Proof Of Work” atau “Proof Of Stake” yang memerlukan keseluruhan rangkaian nod untuk memproses setiap transaksi. Ini adalah perdagangan pemprosesan transaksi yang lebih perlahan kerana mempunyai rangkaian yang “decentralized” di mana tiada satu entiti yang dikendali.

Keterbatasan lain yang wujud pada protokol bukti kerja termasuk penggunaan tenaga yang tinggi dan risiko pemusatan melalui perlombongan(Mining) dengan terlalu banyak hashrate, sedangkan bukti tentang kepentingan telah membuat kritikan sebagai orang kaya dan akan terus kaya.

DAG
IOTA dan Byteball adalah kriptografi unik kerana tidak menggunakan blokchain. Sebaliknya, mereka berkongsi teknologi baru yang dikenali sebagai Directed Acyclic Graph(DAG).

DAG adalah teknologi ledger diedarkan tanpa blok, menyimpan semua urus niaga di rangkaian. Tidak seperti blokchain, di mana konsensus dipadam dari pengguna, oleh itu setiap transaksi memerlukan Miners untuk pengesahan (comfirmation), manakala DAG pula, pengguna yang menghantar transaksi juga bertindak sebagai pengesah yang mengesahkan transaksi sebelumnya.

DAG membolehkan semua pengguna untuk keselamatan data masing-masing dengan merujuk kepada unit data terdahulu yang dicipta oleh pengguna lain, dan juga mengalihkan had skala yang boleh digunakan block, seperti masalah saiz blok. Pengguna boleh membuat transaksi tanpa menunggu pengesahan melalui “Miners” untuk mengambil transaksi mereka dan membuat blok baru.

GAMBAR RAJAH SISTEM IOTA TANGLE

Dalam kes Byteball, algoritma konsensus yang digunakan untuk melindungi keselamatan transaksi dari digodam. Jikalau sistem IOTA hanya 90% nilai keselamatan transaksi nya, manakala Byteball adalah 99.99% nilai keselamatannya. Ini dicapai dengan mengwujudkan rantaian, yang dipanggil rantaian utama (Main Chain), yang menumpukan ke arah unit yang dikeluarkan oleh pengguna.


GAMBAR RAJAH MAINCHAIN BYTEBALL

GAMBAR RAJAH MAINCHAIN BYTEBALL

DAG IOTA dipanggil ‘Tangle’. Pada Tangle, setiap urus niaga mengesahkan dua transaksi terdahulu. Rangkaian ini direka untuk mendapatkan lebih cepat apabila ia tumbuh. IOTA kini menggunakan nod penyelaras / bukti kuasa untuk memproses urus niaga kerana rangkaiannya tidak cukup besar untuk dapat mengekalkan diri sendiri.

GAMBAR RAJAH KELEMAHAN TANGLE IOTA 

Salah satu pembaikan yang dilakukan oleh Byteball melalui sistem tangle adalah dengan menambah “Main Chain”. Ini kerana sistem Tangle Iota tidak mempunyai Main Chain dan berpotensi untuk diserang “Parasite Chain” dalam sistem transaksi.

Perbezaan IOTA Vs Byteball – IOTA dilancarkan pada Julai 2016, sementara Byteball dilancarkan pada Disember 2016

Bekalan Maksimum – Byteball mempunyai bekalan maksimum sebanyak 1 juta Gbytes. Bekalan IOTA adalah 2.7 bilion Miota

Kos transaksi – Byteball mempunyai kos transaksi sebanyak 1 BYTE setiap data Byte. Transaksi IOTA adalah percuma

Konsensus – IOTA adalah secara teknikal PoW di mana kerja dilakukan oleh suatu transaksi. Byteball menggunakan algoritma unik yang dinamakan rantaian utama (MC) untuk menentukan pesanan transaksi

Masa pengesahan – Transaksi Byteball disahkan dalam kira-kira 30 saat. Transaksi IOTA adalah serta-merta

Privasi – Semua urus niaga IOTA adalah awam, walaupun urus niaga peribadi berada dalam hala tuju. Byteball menyokong pembayaran tidak dapat dikesan swasta

Ciri-ciri lain – Byteball menyokong mesej peribadi yang disulitkan dan KYC / AML bersedia. IOTA adalah platform yang paling sesuai untuk tarikh untuk IoT.

Manakah yang lebih bagus?
Dari segi ciri-ciri yang ada sekarang, Byteball lebih unggul daripada IOTA. Pelan tindakan IOTA dipenuhi dengan pelaksanaan masa hadapan yang bercita-cita tinggi. Walaupun mereka sering disandingkan dan dibandingkan sebagai saingan, kebenarannya adalah bahawa setiap mereka menawarkan proposisi yang berbeza. Satu-satunya kesamaan ialah tidak menggunakan blokchain.

IOTA adalah leverage “internet of thing” IOT yang bertujuan untuk beroperasi sebagai antara mesin ke mesin dan mesin ke mesin manakala Byteball memberi tumpuan kepada menjadi mata wang dan platform untuk kontrak pintar. Walaupun Byteball adalah serba boleh dan pelbagai, IOTA adalah satu perkara yang lain ,Byteball tidak boleh diimplikasi pada bahan api untuk ekonomi mesin seperti kereta dan jentera lain akan datang.

Pertukaran IOTA – Bitfinex, Binance, Coinone, OKEx, CoinFalcon dan Exrates

Byteball – Bittrex, Cryptox, Cryptopia

Wallet Pelanggan GUI IOTA boleh dimuat turun di: github.com/iotaledger/wallet/releases Wallet Byteball boleh dimuat turun dari: byteball.org/

Wallet byteball termasuk ciri inovatif seperti bayaran bersyarat, pasaran ramalan dan taruhan P2P.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!