Iran Bakal Lancar Cryptocurrency Negara

58

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Iran bakal  memperkenalkan sistem cryptocurrency yang disokong negeri itu di persidangan Sistem Perbankan Elektronik dan Pembayaran di Teheran minggu ini, berita Al Jazeera melaporkan pada 27 Januari.

Iran, yang telah menghadapi sekatan baru dari Amerika Syarikat sejak November, sebelum ini merancang untuk menggunakan alat-alat kewangan berasaskan blokchain sebagai cara menghalang sekatan pertumbuhan ekonomi.

Walaupun mata wang digital yang diterbitkan oleh bank pusat (CBDC), yang boleh menjadi crypto yang disokong rial, Teheran boleh menjalin alternatif kepada SWIFT, sistem penempatan global yang beberapa bank Iran tidak dapat mengakses.

Sumber-sumber tetap tidak pasti sama ada pelaksanaan berskala besar itu akan berlaku, tetapi penggunaan lebih banyak untuk mata wang digital, seperti pembayaran pengguna, mungkin merupakan pilihan.

“Mereka pastinya tidak boleh menggantikan bitcoin kerana sifatnya yang berpusat, tetapi kewujudan mereka tidak berbahaya,” kata Yashar Rashedi, seorang pemaju blockchain di firma Iran Radfa, kepada Al Jazeera. Rashedi menambah:

“Walaupun [CBDC] tidak dapat menemui kegunaan sehari-hari yang meluas di kalangan orang ramai, mereka mungkin dapat menawarkan beberapa ciri baru kepada pemaju yang perlu bekerja dengan API bank terpusat sebelum mereka.”

Iran adalah salah satu daripada beberapa negeri yang bertujuan untuk melepaskan mata wang digital terpusat, sesetengah daripada mereka juga mensasarkan sekatan A.S..

Projek Rusia, ruble crypt, masih beberapa tahun jauh dari perlaksanaan, kata seorang pejabat pemerintah awal bulan ini. Mata wang digital Venezuela, Petro, sudah beredar, tetapi telah menghadapi pelbagai tuduhan tidak sah dan sekatan sendiri.

Menurut penandatangan perjanjian Chainpoint baru-baru ini antara Iran, Rusia dan Armenia, Perancangan itu telah membangunkan kaedah berasaskan blokchain untuk menggantikan SWIFT.

“Menurut maklumat kami, perkembangan aktif versi SWIFT Iran sedang dijalankan,” kata Yuri Pripachkin, ketua Persatuan Rusia Crypto-Industry dan Blockchain, yang dipetik oleh Al Jazeera.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!