Jabatan Kewangan Dubai Lancar Sistem Pembayaran Berasaskan Blockchain untuk Kerajaan UAE

133

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Jabatan Kewangan Dubai (DoF) telah bekerjasama dengan Smart Dubai Office (SDO) untuk melancarkan sistem pembayaran berkuasa blokchain.

Platform baru, yang dipanggil “Payment Reconciliation and Settlement”, dilancarkan secara rasmi pada hari Ahad, 23 September. Ia dilaporkan ditujukan kepada entiti kerajaan, seperti Polis Dubai, Pihak Berkuasa Jalan dan Pengangkutan (RTA), Pihak Berkuasa Kesihatan Dubai (DHA) dan lain-lain.

Dubai DoF dan SDO berhasrat untuk menyediakan sistem untuk proses tadbir urus yang lebih tepat dan telus, serta membolehkan pembayaran masa nyata antara struktur kerajaan.

Proses sedia ada untuk urus niaga di kerajaan Dubai memakan masa, memerlukan sehingga 45 hari untuk menyelesaikan sebarang operasi yang diberikan

.

Sistem baru ini dilaporkan telah digunakan oleh Pihak Berkuasa Elektrik dan Air Dubai (DEWA) dan Lembaga Pengetahuan dan Pembangunan Manusia (KHDA), dengan jumlah transaksi ujian berjumlah lebih dari lima juta USD.

Projek Smart City dilaporkan diperkenalkan oleh Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE dan Penguasa Emirat Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid pada tahun 2013. Disokong oleh kerajaan, sektor swasta dan rakan institusi, matlamat organisasi adalah untuk menyediakan ekosistem pintar untuk kerjasama antara entiti kerajaan, penduduk dan pelawat.

Smart Dubai bukan satu-satunya inisiatif yang disokong kerajaan yang berhasrat untuk menggunakan teknologi baru muncul seperti blockchain di negara ini. Pada bulan April tahun ini, Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE melancarkan inisiatif “Strategi Blockchain UAEA 2021”, dengan matlamat untuk mencapai kedudukan pemimpin global dalam mengadaptasikan teknologi itu. Pada bulan Julai, Pusat Kewangan Antarabangsa Dubai (DIFC) mengumumkan perkongsiannya dengan Smart Dubai untuk membangunkan “Mahkamah Blockchain.” Pertubuhan itu bertujuan untuk meneroka potensi teknologi dalam menangani kelemahan sistem undang-undang UAE.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!