Jack-Ma Bakal Cipta Cashless Society

141

Jack Ma, ketua Alibaba dan syarikat kewangan yang berpangkalan di China $ 150 bilion Ant Financial, mengatakan dalam ucapan baru-baru ini bahawa beliau memberi perhatian khusus kepada teknologi Bitcoin dan blockchain, dan potensi menubuhkan masyarakat tanpa tunai (Cashless Society). China Sudah Hampir Masyarakat Tanpa Tunai

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Hanya sebahagian kecil penduduk di China menggunakan wang tunai atau kad kredit untuk membeli produk, menerima pampasan untuk kerja mereka, dan menyelesaikan bil utiliti. Aplikasi pembayaran seperti Alipay menguasai ruang online payment.

Dengan telefon pintar yang dibolehkan NFC, pengguna Alipay di China boleh membeli kopi dengan telefon pintar di terminal Point of Sale (PoS) yang canggih malah boleh menerima gaji daripada majikan melalui aplikasi, tanpa berurusan dengan penangguhan yang sering berlaku dengan pemindahan tunai dan perkhidmatan perbankan yang tidak cekap.

Semasa ucapannya, Ma menekankan bahawa beliau tidak menolak kripto atau Bitcoin sebagai mata wang dan aset digital. Malah beliau memberikan fokus sepenuhnya untuk mencipta cashless society.

Teknologi Blockchain sebagai Platform Pemprosesan Data Pada masa ini, sebahagian besar rangkaian kewangan dunia bergantung kepada pangkalan data terpusat untuk merekodkan pemindahan mata wang fiat dan aset digital.

Dengan teknologi blockchain, Ma merujuk kepada sistem pengkomputeran terdesentralisasi seperti Ethereum yang membolehkan perniagaan terbina di atas blokchain, seperti aplikasi terdesentralisasi (dApps) dan standard token ERC20.

Cryptocurrency diperlukan pada platform blockchain yang tidak semestinya berpusat. Oleh itu, teknologi blockchain mencapai penggunaan arus perdana dan semakin banyak syarikat mula menggunakan teknologi ini sebagai platform asas untuk memproses maklumat. dan kepentingan crypto akan meningkat dimasa akan datang.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!