Jepun: 16 Ditangkap dalam Kes Cryptojacking Monero(XMR)

159

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Pendakwa Jepun dari 10 buah wilayah telah menahan 16 individu yang disyaki terlibat dalam kes jenayah yang sedang berjalan, laporan berita tempatan The Asahi Shimbun melaporkan 15 Jun.

Cryptojacking adalah amalan menggunakan kuasa pemprosesan pengguna yang tidak curiga untuk menimbulkan cryptocurrency untuk penyerang.

Menurut laporan oleh Asahi Shimbun, individu yang ditangkap itu disyaki memasang malware di komputer mangsa untuk mengendalikan cryptocurrency dengan cara yang tidak sah. Suspek-suspek itu didakwa menjalankan laman web mereka sendiri untuk menyebarkan malware perlombongan crypto, termasuk program Coinhive, yang menambang Monero (XMR).

Kes terhadap 16 lelaki berusia antara 18 dan 48 kali pertama diumumkan pada 14 Jun, dengan penangkapan pertama berlaku pada awal bulan Mac, laporan itu mendakwa.

Jumlah wang yang diperolehi melalui kritikan suspek berjumlah 120,000 yen ($ 1,084). Laporan itu menegaskan bahawa suspek hanya mendapat 70 peratus daripada cryptocurrency yang ditambang, dengan 30 lagi yang pergi ke Coinhive.

Hisashi Sonoda, seorang profesor di Sekolah Undang-undang Konan yang mengkhususkan diri pada jenayah siber, mengulas bahawa tangkapan segera mungkin merupakan langkah berlebihan kerana tidak ada pendahuluan undang-undang untuk menangani kes-kes yang sama.

Dilancarkan pada tahun 2017, Coinhive telah menjadi salah satu alat dalam talian yang paling luas untuk melancarkan Monero di laman web menggunakan kuasa pemprosesan pelawat. Ia telah digunakan untuk menyasarkan komputer melalui YouTube, serta laman web kerajaan dan universiti.

Awal minggu ini, Blocky.my melaporkan bahawa polis Jepun telah memulakan siasatan terhadap satu lagi kes cryptojacking dengan penggunaan Coinhive. Pihak pendakwa telah menyiasat tiga individu yang didakwa bertanggungjawab untuk menjalankan laman web yang menyebarkan malware Coinhive. Salah seorang suspek dilaporkan telah diarahkan oleh Mahkamah Agung Yokohama untuk membayar denda 100,000 yen ($ 904).

Menurut laporan baru-baru ini oleh rangkaian dan syarikat keselamatan syarikat Palo Alto Networks, kira-kira 5 peratus daripada semua coin Monero yang kini dalam edaran “circulating supply” telah dilombong melalui cryptojacking.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!