Jepun Lancar Pilot Sistem Pengundian Kerajaan Berdasarkan Blockchain

145

Bandar Jepun Tsukuba, utara Tokyo, baru-baru ini menguji sistem pengundian berdasarkan teknologi blockchain.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Bandaraya Jepun yang digambarkan sebagai “pusat penyelidikan saintifik,” mengadakan percubaan mengundi pada akhir bulan Ogos. Sebelum ini, untuk mengundi para peserta perlu mempunyai Kad Nombor Pengenalan – nombor ID 12 angka yang dikeluarkan kepada semua warganegara Jepun termasuk penduduk asing yang diperkenalkan pada tahun 2015.

Menurut laman web rasmi Tsukuba, pemilihan itu didedikasikan untuk beberapa program sosial. Penduduk boleh memilih mana-mana 13 inisiatif yang dicadangkan untuk mereka mengundi, termasuk membangunkan teknologi diagnostik kanser baru, membina objek untuk sukan luaran, dan mewujudkan navigasi bunyi di bandar.

Teknologi blockchain dilaporkan digunakan untuk mengelakkan sebarang campur tangan dalam proses pengundian dan untuk mengelakkan pemalsuan keputusan.

Datuk Bandar Tsukuba , Tatsuo Igarashi berkata bahawa teknologi itu membantu menyelesaikan isu-isu ini. “Saya fikir [blockchain] akan melibatkan prosedur yang lebih rumit, tetapi saya mendapati bahawa prosudernya adalah minimum dan mudah,”

Teknologi blockchain dalam proses pemilihan sedang dijalankan di bandar-bandar berbeza di seluruh dunia. Bandar Zug di Switzerland, yang juga dikenali sebagai “Crypto Valley”, pertama kali berjaya menyelesaikan pilihan raya menggunakan blockchain pada bulan Julai 2018.

Amerika Syarikat kemudian menggunakan teknologi blockchain pada tentera A.S. yang berkhidmat di luar negara untuk menggunakan aplikasi telefon pintar berdasarkan teknologi blockchain mengambil bahagian dalam undi pilihan raya persekutuan di Negeri West Virginia pada November ini.

 

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!