Jepun Ikut Langkah Rusia Tanggani Masalah Jenayah Melibatkan Crypto

313

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Agensi Polis Negara (Japan’s National Police Agency – NPA) Jepun akan membiayai pembangunan perisian baru untuk membantu menjejaki individu di sebalik urus niaga kriptografi haram.

Menurut satu laporan berita broadcast dari NHK pada hari Khamis, NPA akan membiayai 35 juta yen ($ 315,000) pada tahun 2019 untuk membiayai penciptaan produk/teknologi penyumberluaran perisian tersebut kepada sektor swasta.

NPA berkata perisian itu akan menjejaki aliran urus niaga blockchain yang ditandakan sebagai mencurigakan dan sistem tersebut akan “menggambarkan dan mencari” individu yang menghantar atau menerima cryptocurrency tersebut.

Usaha itu kelihatan sebagai tindak balas terhadap peningkatan jumlah kes jenayah yang disyaki di Jepun yang melibatkan cryptocurrency. Memandangkan kebanyakan urus niaga blockchain adalah private, pasukan polis di negara ini menghadapi kesukaran apabila menjalankan siasatan lanjut. Awal tahun ini, NPA mendedahkan bahawa ia telah menerima 669 laporan mengenai pengubahan wang haram dari bursa crypto Jepun dalam masa hanya lapan bulan pada 2017.

Tambahan pula, menurut laporan tahunan yang dikemukakan oleh NPA pada bulan Mac 2018, beberapa penggodam berjaya mencuri sekurang-kurangnya $ 6.2 juta cryptocurrency dari akaun pertukaran dan akaun dompet pengguna Jepun pada tahun 2017.

Industri cryptocurrency di Jepun juga berombak pada Januari lepas selepas bursa Coincheck melaporkan kejadian hack $ 520 juta, yang mendorong panggilan dari pengawal selia untuk melaksanakan crypto yang lebih baik seperti anti pencucian wang dan menaikkan sistem keselamatan teknologi tersebut.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!